close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Hartverscheurend optimistisch verhaal over twee vreemde broers

‘Doordat ze zoveel tijd met een gek hadden doorgebracht, waren ze zelf ook een beetje vreemd geworden. Dat wist Sam’. Het lot van Sam en zijn autistische broertje Riddle is dat ze samen met hun krankzinnige en criminele vader in een busje een nomadenbestaan leven. Ze zijn min of meer ontvoerd en denken nog altijd dat hun moeder hen aan het zoeken is. Hun vader houdt zich in leven met fraude en diefstal en kent geen gevoelens van liefde, empathie en mededogen. Geen wonder dat de twee broers nogal onaangepast zijn en de codes en omgangsvormen van het normale sociale leven niet kennen. Ze leven een verborgen bestaan, hun vader verbiedt ze om op te vallen en zichtbaar te zijn. Ze zwerven langs vuilnisbelten maar zijn allesbehalve egocentrische schoffies.

Sam heeft zichzelf bijgeschoold door het lezen van weggegooide kranten en boeken en bovendien blijkt hij muzikaal zeer begaafd te zijn. Zijn broertje Riddle heeft een ernstige stoornis die zich uit in een tekenobsessie en een onvermogen om te communiceren. De band tussen beide broers is onvoorstelbaar sterk en hun onderlinge liefde en solidariteit ontroerend, ze zijn volledig op elkaar aangewezen.

Ik zal er zijn is het opmerkelijke debuut van schrijfster en regisseur Holly Goldberg Sloan die op haar zevende een jaar in ons land woonde en Nederlands verstaat. Haarf ilmachtergrond is overduidelijk, het boek leest als een script voor een ontroerende filmhuisfilm. Het geheime leven van de drie komt in gevaar als Sam een kerk binnenglipt en daar toevallig de zangsolo van Emily meemaakt en er op slag een vonk overspringt. Sam en zijn broertje worden langzaam het leven en de familie van Emily binnengetrokken. Dat eindigt abrupt als hun vader er lucht van krijgt en dan volgt een even absurde als spannende avontuurlijke vlucht waarbij de broers balanceren tussen leven en dood.

Ik zal er zijn is van de eerste tot de laatste bladzijde een adembenemend boek. Ik kon niet stoppen met lezen en dat is de verdienste van de auteur die de aandacht vasthoudt met een doorlopend verhaal waarin het verleden knap verweven is en dat bol staat van de abrupte wendingen. Tel daarbij de geweldig innemende personages en de ontroerende en liefdevolle onderlinge verhoudingen en het is duidelijk dat we met een klein meesterwerkje te maken hebben. Eerlijk is eerlijk: het verhaal is bij vlagen volstrekt ongeloofwaardig en aan het einde zo zoetsappig dat er bijna vioolmuziek uit de bladzijden opstijgt, maar een kniesoor die daarover zeurt. Sterker nog: je wilt het eigenlijk niet anders. Dit moet goed komen, dit moet zo aflopen. Omdat je Sam en zijn broertje Riddle al vanaf de eerste bladzijden in je hart hebt gesloten. Twee outcasts die buiten hun schuld geen jeugd hebben gehad.

De vervreemding en onaangepastheid en de broederliefde zijn zeldzaam treffend beschreven.  Ik zal er zijn is een boek over anders zijn, over overleven en over onverwoestbare liefde. Ik zou voor het boek een nieuwe stroming willen uitvinden: het tragisch-optimisme, een zusje van de tragie-komedie. Want hoewel het boek veel doet glimlachen is het niet zozeer komisch alswel hartverscheurend optimistisch. Heerlijk!

Titel Boek:

Ik zal er zijn

Auteur:

Holly Goldberg Sloan

Vertaler:

Pauline Michgelsen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : broerFamiliegeweldjeugdboekLiefde en vriendschapvaderweglopen