close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Herinneringen aan een aap die niet bestaat

Annelies Verbeke Patrick Kinderboek
Querido i.s.m. Stichting Maand van de Filosofie
Charles Michels
Waardering: 7.5

Patrick is een aap die veel slaapt en chagrijnig wordt als je hem wakker maakt. Op een dag is hij verdwenen door het zolderraam en  gaan de kinderen naar hem op zoek. Er is alleen een dingetje met Patrick. Hij bestaat niet echt. Hij bestaat alleen in het hoofd van Katinka, en ook in dat van haar buurkinderen Mira en Mauro, aan wie ze over hem vertelt.

Mira twijfelt vanaf het begin maar gaat toch mee in het verhaal en voelt zich achteraf belachelijk dat ze er in geloofde. Haar broertje Mauro is vooral opgewonden over het bijzondere huisdier van het logerende buurmeisje. Haar opa heeft immers ook gezegd dat Patrick bestaat. Hij is dan ook behoorlijk gedesillusioneerd als Patrick een verzinsel blijkt. ‘Het voelt alsof er iets van me is afgepakt.’

Hij wilde zo graag dat de aap bestond en bedenkt dat hij zelfs herinneringen aan Patrick heeft. Hoe kan dat nou, herinneringen aan iets dat niet bestaat? Katinka schrijft in een brief dat ze hem heeft verzonnen omdat ze voelt dat er in de saaiheid van het leven iets bijzonders moet gebeuren. ‘Ik voel me soms bijzonder en het is alsof andere mensen dat niet zien. Alsof ik een aap nodig heb om dat hen te laten zien.’

Bij de Maand voor de Filosofie wordt voor de tweede keer op rij een kinderboeken uitgegegeven, vorig jaar beet Abdelkader Benali het spits af met Mijn broer en ik. Annelies Verbeke werpt een aantal interessante vragen op.  Wat is er eigenlijk waar en wie bepaalt dat? Waar ligt de grens tussen liegen en fantaseren? Kinderen worden achter in het boek gevraagd om aan te geven of ze geloofden in het bestaan van Patrick. Het zijn verdiepende en actuele vragen in deze tijd van discussies over nepnieuws en religie. Verbeke daagt kinderen uit na te denken over de waarde die zij hechten aan waarheid en hun eigen beslissingsvermogen daarbij.

Het verhaaltje over de drie kinderen en de verzonnen aap is grappig en adequaat, al voegt Verbeke iets teveel zijlijnen toe die in zo’n dun boekje onmogelijk kunnen worden uitgewerkt. Mauro en Katinka krijgen een vertelstem, Mira ook maar dan middels een dagboek dat ze is gaan schrijven omdat ze volgens haar moeder moet leren de dingen los te laten. Waarom precies wordt niet duidelijk. Hun vader woont in Polen, de beste vriendin van Mira is naar Mali en Katinka moet naar een nieuwe school vanwege pesterijen. Elementen die in een dikker boek ongetwijfeld meer stevigheid hadden meegekregen.

Patrick is ondanks dat een lezenswaardig verhaal en een prima opstap om na te denken over filosofische kwesties rond begrippen als liegen, waarheid en fantasie.

 

 

Tags : Dieren en natuurFantasiefilosofieKinderboekLiefde en vriendschappolenRuzie en pestenWeten en leren