close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Herinneringen zijn niets anders dan verhalen

Brend is de onzichtbare in een groep jongens die vaak over het strand rondstruinen en er spullen vinden die hij mee moet zeulen. ‘Ik was niet meer dan hun schaduw’. Brend leeft in zijn eigen wereld. Hij had een sterke band met zijn overleden opa die over alles verhalen vertelde. ‘Herinneringen zijn niets anders dan verhalen’.

Die opa heeft zijn sporen nagelaten bij zijn zoon en kleinzoon. In de schaduw schuilt de ziel, zegt de vader van Brend.  ‘Opa’s ziel raast nog bij mijn vader rond’. Daarom moet zijn pa iedere avond naar het café, want zielen houden niet van bier. Het verleden blijft aan het gezin plakken en werkt verschillende generaties door. De grens tussen fantaseren en het ombuigen van herinneringen tot een iets mooier verhaal, is vaag. De opa van Brend was er een meester in, in beide waarschijnlijk. Hij leeft nu voor een deel op die verhalen, bijna letterlijk. Want Brend weet ook niet altijd wat realiteit is of bij zijn verbeelding hoort. Brend ziet een meisje in de duinen die iets met Oude Fie te maken lijkt te hebben, de teruggetrokken vrouw waar mensen een beetje bang voor zijn. De groep jongens besluit in het huis van de vrouw in te breken en natuurlijk moet Brend dat klusje opknappen.

Sanne Parlevliet is een beginnend schrijfster maar komt over als een ervaren auteur, wat zich vooral uit in de uitstekende dialogen. Het verhaal is niet dichtgemetseld en laat veel ruimte voor verbeelding. Maar de vorm lis niet gelukkig gekozen. De verhalen van opa, de verhalen van Brend en de verhaallijn met de groep jongens staan te los van elkaar en Parlevliet slaagt er niet in ze een eenheid te laten vormen. Identificatie met de hoofdpersonen wordt daardoor niet gemakkelijk gemaakt.

Een mysterieuze roman waar ik wat van in de war raakte. Zo’n boek waarbij je je afvraagt of je alles wel goed begrepen hebt. Zit er iets in verscholen dat er niet uit wil komen? Ik weet het niet. Het wordt wel min of meer duidelijk hoe het zat met Oude Fie, Jonge Fie en opa. Maar toch, deze roman blijft in veel opzichten een geheim dat niet helemaal wordt ontrafeld.

Titel Boek:

Juttersjong

Auteur:

Sanne Parlevliet

Kaft:
Tags : doodgrootoudersjeugdboekopapsychologieVroegerzee