close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Het boek dat grote mensen domme dingen doet zeggen

B. J. Novak Het boek zonder tekeningen Prentenboek
Lannoo
Sylvia Vandenheede
Waardering: 6.5

‘Je denkt vast dat een boek zonder tekeningen helemaal niet leuk is om uit voorgelezen te worden’. Zo begint Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak, dat in Amerika een hit is en ook in Nederland (getipt door De Wereld Draait Door) goed verkoopt. Het filmpje waarin de auteur (bekend als acteur van zijn rol in de Amerikaanse versie van The Office)  het boek voorleest , is inmiddels 2,5 miljoen keer bekeken en is misschien wel de basis van het succes. Het geschater van de kleuters als Novak woorden als ‘blork’, ‘bluurf’ en ‘poepiekont’ voorleest, werkt erg aanstekelijk.

Novak geeft de voorlezer in het boek de opdracht dat elk woord dat er staat ook echt moet worden voorgelezen. Vervolgens hoort de voorlezer zich zelf dingen zeggen als ‘ik lees dit voor met mijn apensmoeltje en apenstem’ en ‘mijn hoofd is gemaakt van bosbessenpizza’. Er moet een gek liedje worden gezongen en grappige geluidjes worden gemaakt en ondertussen zit de voorlezer maar mooi voor joker en is het kind de held. Die wordt de hemel in geprezen omdat hij dit boek uit heeft gekozen, ‘want kinderen weten dat dit het boek is dat grote mensen domme dingen doet zeggen!’. Het is een boek dat volwassenen hoegenaamd doet lijden en ze spartelen zich letterlijk naar het einde. ] ‘Kies de volgende keer alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, een boek met plaatjes’. Toch is het ontbreken van plaatjes feitelijk niet het unieke van dit boek en ondergeschikt aan de gekke tekstjes die perse hardop moeten worden uitgesproken. .

Novak speelt heel handig met de omkering van de rollen en zorgt ervoor dat het boek op een slimme manier één grote reclamespot voor zichzelf is. Maar is het ook echt zo briljant en bijzonder? Die titel en de insteek zijn vondsten maar er had wel wat meer mee gedaan mogen worden.Het is nu niet veel meer dan een truukje, gecombineerd met slimme marketing en de uitwerking is nogal mager. Novak vult het vrij plat en voorspelbaar in en gaat voor de snelle lach. Het werkt, zeker in dat filmpje, maar dat is dus eigenlijk een stuk leuker dan het boek zelf.

 

 

Titel Boek:

Het boek zonder tekeningen

Auteur:

B. J. Novak

Vertaler:

Sylvia Vanden Heede

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Video description:

Acteur en schrijver B. J. Novak leest zijn ‘Book with no pictures voor’ in een kleuterklas in New York.

Tags : humorjeugdboekPrentenboektaal