close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het dierenleven op zijn mooist

Jan Paul Schutten Kijk je ogen uit! De mooiste dierenfoto's Gottmer
Waardering: 8.0

De foto op de cover toont aan hoe in één dier een heel kleurenpalet vertegenwoordigd kan zijn. Een bijzondere kikker met een knalgroen lijf, zoals dat hoort bij kikkers. Maar dan zijn er de feloranje poten, de blauwe accenten, de roodoranje ogen en op zijn flanken heeft hij een soort vleugels in geel en donkergroen. In één beeld laat het zien hoe fascinerend, kleurrijk en bijzonder de natuur en het dierenleven zijn. In Kijk je ogen uit! staan tientallen van dit soort adembenemende foto’s van alle dieren die je maar kunt verzinnen.

Ze zijn niet gerangschikt op thema of soort dieren, of op oerwoud en steppe of andere saaie aardrijkskundige invalshoeken. Alles loopt kriskras door elkaar en iedere pagina is weer een nieuwe verrassing. Het prettige van dit boek is dat de nadruk ligt op de schoonheid en de feest van het natuur in plaats van op het educatieve gehalte, zoals zo vaak in natuurboeken voor kinderen. Kijk je ogen uit! is een bladerboek in optima forma, waarbij het eigenlijk niet uitmaakt of je 6 of 66 bent.

De foto’s komen van het grote fotobureau Biosphoto en de teksten zijn van Jan Paul Schutten. Hij becommentarieert de foto’s meer dan dat hij uitleg geeft en dat doet hij in zijn vertrouwde losse stijl. Informatief en met een kwinkslag. Hij focust vaak op een detail en blijft dicht bij de dieren en de lezer. Schutten bezondigt zich misschien iets teveel aan voor de hang liggende alliteraties in de sfeer van vroege vogels, zo komen er de jakkerende jakhals, tsjirpende thermometers (over krekels), wereldwijde wondervogels en langzame leeuwen voorbij. Maar verder zijn het heldere teksten en trapt hij niet in de valkuil om te flauw of te kinderachtig te zijn. Een heerlijk boek voor alle kinderen die van dieren en de natuur houden, en voor hun ouders.

Tags : Dieren en natuurfotografieNon-fictie