Querido
Het eiland van Olifant begint met een paar sterke beelden van een olifant in de onmetelijke zee. Het grote dier is ineens nogal nietig. De zee is met eenvoudige verfstreken neergezet die niettemin een gevoel van oneindigheid oproepen. Een beetje treurig is het, zoals hij daar staat. Maar Olifant herpakt zich en het zou geen prentenboek van Leo Timmers zijn als het uiteindelijk niet een dolle boel wordt.
Het bootje van olifant ziet er al een beetje gammel uit en het gaat inderdaad meteen mis. ‘Op een dag viel Olifant in zee. De golven namen hem mee.’ In de zwarte zee is nog net een olifantspoot met een roeispaan te zien en vervolgens de slurf. Daarmee klampt Olifant zich vast aan een rotsblok midden in de zee. Na een tijdje wachten komen er andere dieren in scheepjes voorbij. Veel te klein om Olifant te vervoeren maar het materiaal is wel bruikbaar. Op het kleine rotsblokje wordt een constructie gebouwd waar tientallen dieren hun plek vinden. Het wordt steeds drukker en gezelliger op dat eerst zo stille plekje midden op zee. ‘De kleine klif werd heel beroemd en werd ‘Het eiland van Olifant’ genoemd’.
Timmers staat bekend om zijn prentenboek en vol dieren en voertuigen en leeft zich dit keer helemaal uit op allerlei soorten vaartuigen. Boten in alle soorten en maten en het liefst een beetje ouderwets en ambachtelijk. Zoals gebruikelijk is het een kleurrijk geheel maar iets minder gestileerd dan in veel van zijn vorige werk. Het gevoel dat je naar computeranimaties zit te kijken is er nauwelijks meer. De dieren leven meer dan voorheen, al hebben ze nog steeds die typische Timmers-look. Met ronde ogen die door de plaatsing van de pupil heel erg veel uitdrukking vertonen.
De rijmpjes zijn eenvoudig maar doeltreffend: ‘Wat een pech! Het hele eiland waaide weg.’ De plaatsing van de tekst is niet altijd even gelukkig want verstoort het beeld of is in een groot wit vlak in de sterrenhemel geplaatst. De basis en de kracht van het boek is het enorme bouwwerk dat wordt opgetuigd en na een storm opnieuw in de steigers wordt gezet. Een bonte verzameling dieren die hun eigen gangetje gaan maar ook samen iets tot stand brengen. Zowaar nog leerzaam ook: deze mini-maatschappij die laat zien dat samenwerking op basis van vrolijkheid en vernuftigheid tot mooie dingen kan leiden.