close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Het gaat met ons uitstekend

Een brievenboek leent zich er vaak voor om gedoseerd tot je te nemen maar ik heb Liefs van Annie in één ruk uitgelezen. Het is geen nieuws maar wel waar, Annie is zo verschrikkelijk grappig. Het kost moeite om niet, al lezend, voortdurend passages voor te lezen en mijn gezelschap keek op als ik voor de zoveelste keer hardop zat te grinniken.

In dit verslavende boek zijn door biografe Annejet van Zijl, met hulp van anderen, 131 van de 800 door Annie geschreven brieven geplaatst. De selectiecriteria zijn wat willekeurig maar dat doet geen afbreuk, het is maar goed dat er is geselecteerd. Voor wie bekend is met het werk van en over Annie bevat dit boek geen spectaculaire nieuwigheden maar is het een meer dan welkome aanvulling. In chronologische volgorde vertellen de brieven over haar leven. Vanaf de periode dat ze uit huis gaat en aan haar moeder schrijft over haar werk in de bibliotheek. Vanaf 1947 schrijft ze aan haar geliefde Dick en later vanuit Frankrijk aan vriendin Liesbeth Montagne en haar zoon Flip en aan Fiep Westendorp en anderen uit het vak.

Het doel van de bundel was ‘nog een keer te verrassen, te ontroeren en te amuseren’. Vooral dat laatst is erg goed gelukt. De brieven zijn een aaneenschakeling van ironie, sarcasme en cynisme. Annie M. G. Schmidt kon onbedaarlijk klagen en mopperen maar met zoveel humor en relativering dat het voortdurend genieten geblazen is. Vooral in de periode in Zuid-Frankrijk is er altijd iets stuk. De tirades richting de Nederlandse aannemer zijn hilarisch, ze stelt zich de hel voor als door hem ingericht. Daarnaast schrijft ze zo vaak dat haar niks uit handen komt dat het een wonder is dat haar productie zo enorm was. ‘Als ik de schrijfmachine zie voel ik het in mijn maag en wil ik alleen nog maar overgeven.’

Een terugkerend thema zijn de vele kwalen. ‘Het gaat met ons uitstekend’, begint Annie één van haar brieven om te vervolgen met: We zijn oud en ziek, dat wel, en altijd is een van ons beiden in bed met hoofdpijn en kotsen en altijd is de dokter over de vloer en voortdurend krijgen hormooninjecties waar ik mannelijk van word en Dick ook, en altijd zeuren we tegen mekaar aan en slikken we pilletjes en roepen ‘hoe gaat het nou met je buik schat’ en ‘ga een beetje liggen’.’

Het zijn geen filosofische beschouwingen maar vooral veel dagelijkse rompslomp en wetenswaardigheden en roddels. De brieven zijn interessant om geen enkele andere reden dan dat ze van Annie zijn en dat die nou eenmaal onbedaarlijk geestig kon schrijven.  

Titel Boek:

Liefs van Annie – de mooiste brieven van Annie M. G. Schmidt

Auteur:

Annie M. G Schmidt

ingeleid door Annejet van Zijl

Kaft:
Tags : Non-fictieOver Jeugdliteratuur