close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Melody kiest ervoor om goedgelovig te zijn

Lisa Thompson Het geheim van kerkhof Kinderboek
Billy Bones
Anneke Bok en Claudia Poorter
Waardering: 8.0

De belangrijkste karakters uit Het geheim van het kerkhof kennen we nog uit het ontroerende De goudvisjongen, waar Lisa Thompson een vlag en wimpel voor kreeg. Matthew met zijn ernstige dwangneurose en smetvrees en het buurmeisje Melody. Ze losten samen het mysterie rond een verdwenen peuter op. Matthew gaf aanwijzingen vanachter zijn slaapkamerraam want hij durfde door zijn kwaal niet naar buiten.

Inmiddels is hij redelijk hersteld van zijn stoornis maar lijkt de vriendschap met Melody een beetje bekoeld. Hij trekt meer op met Jake, een andere jongen uit de buurt die we ook al kenden uit De Goudvisjongen.  Melody is de ik-persoon  in dit nieuwe boek en wandelt graag over het kerkhof. Voor haar is het er niet treurig, ze ziet vooral de schoonheid en geschiedenis van de plek.

Ze vindt een jongen in het verlaten pesthuisje op de begraafplaats. De mysterieuze bewoner stelt zich voor als Hal Vincent en beweert dat hij een geheim agent en spion is en dat er misdadigers op het kerkhof rondstruinen. Melody weet niet of ze hem moet geloven maar besluit voor Hal te zorgen. Haar beide buurjongens gaan niet mee in het James Bond-achtige verhaal  en besluiten op hun beurt hem te bespioneren. De ontknoping is net zo verrassend als aangrijpend.

Het geheim van het het kerkhof is een fris en vrolijk geschreven boek, dat prima zelfstandig te lezen is. In eerste instantie een avontuur waarin de kinderlijke fantasie centraal staat. Het zou immers best waar kunnen zijn dat Jake een spion is. Thompson speelt met die grens tussen geloof en ongeloof en met naïviteit en vertrouwen. Melody ziet in dat ze misschien te goedgelovig is maar ze kiest er naar eigen zeggen voor om het beste in mensen te zien en ze een kans te geven.

Thompson laat de mysteries in haar boek uitstijgen boven het gemiddelde door ze te koppelen aan het persoonlijke leven van de hoofdpersonen. In De nachtlantaarn mislukte dat jammerlijk maar in beide boeken over deze straat lukt het uitstekend. Melody is teleurgesteld in haar vader die het gezin plotseling heeft verlaten en een leugenaar lijkt te zijn. Is Hal Vincent misschien net zo? En hoe moet het verder nu haar moeder het huis wil verkopen en ze de buurt, en dus ook haar vrienden?

Een lekker gelaagd leesboek vol beeldende zinnetjes. Wie weet ligt er nog een derde in het verschiet?

 

 

 

Tags : FamilieFantasiehumorillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenscheidingSpanning en avontuurspionagevaderziekte