close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een plek waar alles open ligt

Marit Törnqvist Het gelukkige eiland Prentenboek
Querido
Waardering: 8.5

Het magnum opus van Marit Törnqvist lijkt met de verschijning van Het gelukkige eiland voltooid. Het is het laatste deel van een drietal boeken dat over een periode van ruim twintig jaar verscheen.  Na Klein verhaal over liefde (Zilveren Griffel, 1995) en Wat niemand had verwacht  (2009). Het maakproces nam veel tijd in beslag omdat de boeken heel erg persoonlijk zijn, zegt Törnqvist. De drie verhalen weerspiegelen de zoektocht in haar eigen leven, al hebben de verhalen en tekeningen een universeel karakter.

Het is verleidelijk om de boeken naast elkaar te leggen en waarom zouden we dat niet doen. Klein verhaal over de liefde begon zo:

‘Op een paal/ ergens in zee / zat een meisje. / Ze zat er dag en nacht, / in weer en in wind

Het gelukkige eiland begint zo:

Op een vlot/ gebouwd van wrakhout/ voer een meisje. / Ze was op weg / naar de horizon

In de boeken volgen vier illustraties van een meisje dat zit te wachten.  Hetzelfde ritme en een vergelijkbare toonsoort en sfeer. De zoektocht van het meisje gaat verder. Niemand heeft een antwoord op de vraag hoe ver het nog is naar de horizon. Dan ziet ze midden in de zee een bord staan dat wijst naar ‘Het gelukkige eiland’ en natuurlijk wil ze daar naartoe. Het eiland van geluk blijkt omringd te zijn door heel veel andere eilanden. Waren die eilanden ook gelukkig? Ze lijkt even de liefde te hebben gevonden ‘maar het delen ging steeds slechter en voor altijd was te lang’. 

Tussen de prachtige prenten door laveert het verhaal naar een apotheose die niet geheim hoeft te blijven. Het meisje komt aan op het allerlaatste eiland, een stil eiland waar alles nog kan gebeuren. De toekomst ligt volledig open en het is aan het meisje om daar een invulling aan te geven. Het is aan haar. Ze moet het zelf gaan doen, maar heeft daar letterlijk en figuurlijk alle ruimte voor. Een gegeven dat raakvlakken heeft met keuzemomenten op allerlei gebied in het leven van de lezer. Opnieuw durven beginnen en kiezen voor het bekende.

Een schitterend slot van een rijke trilogie waarin de prenten en teksten elkaar zeer goed versterken. Iedere tekening is een klein kunstig schilderijtje dat je zo je zo aan de muur willen hangen. Afwisselend geestig en dromerig en steeds dat meisje dat blijft zoeken.

Törnqvist tilt haar eigen zoektocht naar leven, liefde en geluk naar een niveau waar iedereen het eigen verhaal aan kan verbinden. Klein verhaal over liefde is inmiddels een klassieker maar Het gelukkige eiland doet er zeker niet voor onder. Een trilogie om te koesteren.

Tags : Dieren en natuureilandFantasieillustratiesKinderboekPrentenboekvogelsVoorleesboek