close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het kleine huis op wielen bracht ze overal

Harry Woodgate Opa's camper Prentenboek
Van Goor
Janneke Schotveld
Waardering: 7.5

Homoseksuele ouders komen steeds vaker voor in kinderboeken, ook zonder dat het benoemd wordt (bijvoorbeeld de Teckel Tom-reeks van Bette Westera). Grootouders van hetzelfde geslacht zijn nog wat schaarser. In het door Janneke Schotveld vertaalde Opa’s camper  vertelt een opa aan zijn kleindochter over de bijzondere plaatsen waar hij met zijn vriend is geweest. Samen met ‘opie’ reisde hij met de camper de hele wereld over. ‘Op een middag zei opie tegen me: ‘Er zijn zoveel mooie dingen op deze wereld, ik wil ze allemaal zien. Met jou!’ En dat is precies wat we deden.

De twee mannen zijn op kleurrijke prenten op tal van locaties te vinden. Op het strand, in het bos en in de stad. Het kleine huis op wielen  bracht ze overal. Grootvader geniet van het vertellen van de herinneringen maar wordt er ook verdrietig van. Zonder opie is er niet veel meer aan. Dat brengt zijn kleindochter op een idee want de camper staat nog steeds in de garage.

Er staan veel aardige en een paar prachtige prenten in het boek waarin vooral de landschappen opvallen. De heuvels op het schutblad bestaan uit verrassende vlakken die krasserig en met patronen zijn ingevuld. De zonsondergang waarmee het verhaal wordt uitgeluid is met vijftig tinten roze een lust voor het oog. Er staan vaak meerdere illustraties op een pagina waardoor de rijkdom aan details in het gedrang komt. Het tekenen van mensen is niet zijn sterkste punt maar Woodgate laat met zijn eerste prentenboek zien hoe getalenteerd hij is.

Het is jammer dat Woodgate niet meer diepte in het verhaal weet te leggen. Opa vertelt en kleindochter weet een troostende oplossing. Een lief, nostalgisch en weemoedig verhaal maar  veel meer is het niet. Het is toch vooral het diversiteitsthema waarmee dit boek opvalt. Opi was zwart en zijn kleindochter ook. Homoseksualiteit wordt nogal nadrukkelijk neergezet met regenboogvlaggen en een roze driehoek t-shirt,  Wat overblijft: ook opa’s en oma’s kunnen een relatie met iemand van hetzelfde geslacht hebben en ongelooflijk veel van die persoon houden.

Tags : FamiliegrootoudershomoillustratiesLiefde en vriendschapmulticultiPrentenboekvakantieVoorleesboek