close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Als ze maar bij elkaar blijven

Selma Noort Het kleine huis bij de rivier Kinderboek
Leopold
Waardering: 8.5

Dit kleine huis staat niet op een prairie maar langs de rivier. Joesef van Rijn woont er met zijn vader Walter en moeder Zaza, die vanwege de oorlog uit Syrië is gevlucht. Met een oom en tante en nichtjes, Oma Moe en opa Roekoe met zijn duiven, vormen ze een kleine familie-enclave in vijf huisjes die tussen een weg en de rivier zijn ingeklemd. Het kleine huis bij de rivier straalt dezelfde warmte en nostalgische sfeer uit als de serie van Laura Ingalls Wilder, maar dan gesitueerd in de 21e eeuw.

Het boek begint met een vooruitwijzing naar een heftig ongeluk dat pas later in verhaal plaatsvindt. Daardoor staat het meteen op scherp waarna Noort ervoor kiest om in een rustige opbouw de situatie neer te zetten. Joesef trekt op met zijn nichtje Amber en ze beleven  avonturen met veel kinderlijke fantasie. Zou de schedel die ze opgraven van het overleden broertje van opa Roekoe kunnen zijn?  Beide vaders zijn klusjesmannen en moeders werken in de supermarkt in het dorp. Het leven keutelt lekker door onder de schaduw van de stoofperenboom.

Letterlijk op de achtergrond speelt de bouw van de Maximabrug die ervoor moet zorgen dat er minder verkeer langs hun huizen komt maar er ook toe leidt dat enkele buren moet vertrekken omdat hun land onteigend wordt. Dan is daar dat ongeluk dat veel impact heeft.  Vooral op de moeder van Joesef die wordt teruggeworpen naar haar oorlogstrauma. De kalmte en het evenwicht in de huisjes aan de rivier zijn verstoord maar misschien komt het wel weer goed. Als, zoals opa Roekoe zegt: ‘we maar bij elkaar blijven’.

Noort kiest voor een rustige verteltoon en een paar slimme perspectiefwisseling, die het verhaal dichtbij brengen en levensecht maken. Amber houdt de gebeurtenissen bij voor Joesef die in het ziekenhuis ligt, waardoor hij samen met de lezer op de hoogte blijft. Fijne taalvondsten zoals het ‘vrijdagmiddag-foeteren’, ‘de middelvingerman’, moeder Zaza die klusjesman tot kusjesman verbastert en Joesef die leert dat je ook vaarwel kan zeggen tegen iemand die loopt of rijdt.

Het kleine huis bij de rivier is een rustig verteld verhaal over de betekenis van familie en de impact van maatschappelijke ontwikkelingen op het dagelijks leven. Joesef is geen zoon van zijn vader maar komt uit een zaadje van een meneer uit Syrië die hij nooit heeft gezien. Daar wordt hij soms verdrietig van maar hij kan er goed over praten. Selma Noort legt met schitterende dialogen en innerlijke monologen de denkwereld van kinderen bloot.

Na het bijzondere Koningskind waarin ze het verhaal over Koning Salomo uit een verrassend perspectief belichtte, tapt Selma Noort nu weer uit een heel ander vaatje. De enorme afwisseling in haar recente oeuvre is opvallend, net als de hoge kwaliteit van de afgelopen jaren. ‘Warm en sfeervol’ klinkt misschien kneuterig maar het is precies de omschrijving die dit nieuwste boek recht doet en aantoont hoe belangrijk de huiselijk veiligheid en intimiteit is.

 

Tags : Dieren en natuurFamilieKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultiongelukoudersSpanning en avontuurvadervluchtelingenziekte