close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het lijkt wel of iedereen een boek wil maken

Karin de Jong De boekenfabriek of hoe Uil en Kameleon een boek maakten Prentenboek
Eigen beheer
Marije Koelewijn
Waardering: 6.5

Bijna wekelijks krijg ik mail van schrijvers en/of tekenaars die in eigen beheer of op een kleinschalige manier een boek hebben uitgegeven en graag gesignaleerd willen worden. Een dilemma: steeds meer schrijvers en tekenaars laten de reguliere uitgeverijen links liggen en gaan hun eigen gang. Vaak ambitieus en vergezeld van multimediale en educatieve toepassingen. Een bos dat door de bomen moeilijk zichtbaar is en het valt niet mee om al die uitgaven bij te houden. Mijn antwoord is steevast: stuur maar op, ik bespreek het alleen op JaapLeest als ik er redelijk positief over ben.

Dat is het geval met De Boekenfabriek of hoe Uil en Kameleon een boek maakten. Een onmogelijke titel en dat is niet het enige mankement aan dit boek maar het onderscheidt zich door het het thema en vooral de aardige prenten. Het verhaal is eenvoudig. Kameleon verveelt zich, hij houdt van verhalen en kan er niet tegen dat ze snel vervliegen. Samen met Uil maakt hij een boek maar de uitgever zit er in eerste instantie niet op te wachten. Het leek immers wel of iedereen een boek wilde maken. Op een slimme en creatieve manier weten ze hun boek toch te slijten.

Fraaie prenten van Marije Koelewijn vullen het aardige verhaal aan. Ze is niet echt stijlvast waardoor het lijkt alsof er meer illustratoren aan het boek hebben gewerkt maar er zitten een paar heel fraai tekeningen tussen. Het verhaal geeft een inkijkje in de wereld van boeken maken, manuscripten afwijzen en uitgeven. Karin de Jong schreef een toegankelijk verhaal met hier en daar wat teveel tekst. Het spreekt voor zichzelf en de bijgeleverde educatieve toepassingen doen dan ook wat halfslachtig en geforceerd aan.

Titel Boek:

De boekenfabriek of hoe Uil en Kameleon een boek maakten

Auteur:

Karin de Jong

Illustrator:

Marije Koelewijn

Kaft:
Tags : boekenDieren en natuurlezenPrentenboektaalVoorleesboek