close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

In het mannentoilet wachten op de eeuwigheid

Lucy Shaw is vermoord in een openbaar mannentoilet in het park. Ze moest op de terugweg van een feestje nodig plassen en dat werd haar fataal. Lucy kwam door tientallen messteken om het leven maar heeft nog iets ‘af te maken’ en dus waart ze in het toilet rond als geest. Niemand lijkt haar te kunnen waarnemen maar als ze zes maanden dood is, raakt ze in gesprek met Jeremy die haar wel ziet.

‘Het moest uitgerekend mij weer overkomen dat de enige die me wel zag, nog slomer was dan een schildpad met valium op.’ Jeremy is een wat een eenzame theatertechnicus die op Westend werkt en moeite heeft contacten te leggen, vooral met vrouwen. Met een voor anderen onzichtbare vrouw is dat wat gemakkelijker want hij raakt bevriend met Lucy en trekt zich haar lot aan. Ze komen er samen achter dat Lucy haar gedoemde plek kan verlaten als ze maar iets oorspronkelijks bij zich draagt. Jeremy brengt haar via een club van helderzienden in contact met anderen geesten. Ze wordt verliefd op een jongengeest en dwars gezeten door een jaloerse meisjesgeest en ze raakt betrokken bij de geest van een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd.

Murray vlecht al die lijntjes keurig door elkaar en verweeft er terloops ook nog een detective-verhaal aan vast omdat Jeremy op het spoor komt van de moordenaar van Lucy die nieuwe slachtoffers maakt. In een redelijk spannende plot wordt met hem afgerekend en worden er ook nog wat andere zaken rechtgezet. Lucy kan eindelijk overstappen naar die andere wereld maar dan moet ze ook afscheid nemen van haar grote geestenliefde.

De wereld van de geesten en helderzienden is gelukkig uitgewerkt zonder zonder moralistische laag of verder zweefgehalte. Geesten bestaan, ze moeten nog wat zaken afmaken voordat ze echt kunnen verkassen naar de eeuwigheid en het maakt niet uit of je dat gelooft of niet. Murray schreef er gewoon een leuk verhaal over dat soms iets te lollig is maar ook vaak op de lachspieren werkt. Het geestige leven van Lucy Shaw is een combinatie van chicklit en fantasy van een behoorlijk niveau; het leest als een trein en is bovendien heel erg eh….ja, geestig dus!

 

Titel Boek:

Het geestige leven van Lucy Shaw

Auteur:

Tamsyn Murray

Vertaler:

Lydia Meeder

Kaft:
Tags : Andere landendoodgeestenjeugdboekmagiemoordthriller