close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het is moeilijker om uit de kast te komen voor mensen die je goed kent

Becky Albertelli Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue Jeugdboek
Blossom Books
Astrid Staartjes
Waardering: 7.0

Het boek is net zo ongeremd als titel: Simon vs. verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue. Voor de liefhebbers van schmierende teksten én van de licht-hysterische musical-tv-serie Glee. Een high-school coming of age verhaal, met veel letterlijk en figuurlijk theater, verteld vanuit de homoseksuele Simon, die nog net niet uit de kast is. De Blue uit de titel is de jongen met wie Simon bijna dagelijks mailt, via hun geheime email-accounts. Ze weten van elkaar niet wie ze zijn, maar wel dat ze bij elkaar op school zitten en beide op jongens vallen, maar ze houden dat nog even geheim voor de buitenwereld. Ze vinden herkennning en steun bij elkaar en de conversatie wordt steeds flirteriger: van die spannende zinnen die je niet snel in het echt zegt maar durft te mailen.

Dat is nog een heel gedoe, want het boek begint met een chantagepoging door een andere schoolgenoot die de mailconversatie op de achtergelaten laptop van Simon heeft gelezen, en deze gebruikt om in contact te komen met een van Simons beste vriendinnen, op wie hij een oogje heeft. Een van de vele omslachtige verhaallijnen in het boek, dat overigens leest als een trein, als in de betere homo-chicklit. Onderlinge ruzies, gedoe op het schooltoneel, ouders die teveel op de huid zitten, het giert en schmiert maar door.

Het is prettig dat homoseksualiteit geen enorm probleem is, de coming-out is even een dingetje maar de reacties zijn bemoedigend, het grootste probleem is nog wel dat de ene vriendin het eerder weet dan de andere. Dat doet Albertalli erg geloofwaardig: het is moeilijker om het te vertellen aan mensen die je al heel lang kent dan aan relatief nieuwe vrienden. De mails staan vol met de gebruikelijke clichés over (blanke) hetero-zijn als norm en dat iedereen eigenlijk uit de kast zou moeten komen, terwijl juist treffend wordt beschreven dat alle jongeren, ook de hetero’s, bezig zijn met het vormgeven van hun identiteit en worstelen met relaties en hun verhouding tot anderen. Over die verwachtingen ten opzichte van de rest van de wereld heeft vrijwel iedere young adult roman meer te melden.

Het is wel een lekker boek, waarvan ik er in mijn eigen jeugd graag meer voorhanden had gehad, maar voor wat meer diepgang of literaire vreugde heeft het werk van Chambers of Van de Vendel, in het zelfde genre, de voorkeur. Uiteindelijk draait het vooral om de vraag wie Blue is, de lezer wordt een paar keer op het verkeerde been gezet maar weet het uiteindelijk net iets eerder dan Simon zelf. Het mierzoete einde is voor de liefhebber.
 

Titel Boek:

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue

Auteur:

Becky Albertelli

Vertaler:

Astrid Staartjes

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapoudersSchoolsocialmedia