close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een monster dat (geen) schrik aanjaagt

Leo Timmers Het monstermeer Prentenboek
Querido
Waardering: Grappig kijk- en voorleesboek

En of er monsters voorkomen in ‘Monstermeer’, het nieuwe prentenboek van Leo Timmers. Alleen is niet iedereen scherp genoeg om ze te zien. Vier eenden gaan gezellig naar het meer maar er is eentje die bezwaar maakt: “Ze zeggen dat er een verschrikkelijk monster woont”. De anderen halen hun eendenschoudertjes op waggelen onverstoorbaar naar het water in de vaste overtuiging dat er alleen kikkers en vissen in het water zitten. Vanaf dat moment zien we wat er zich zowel onder als boven het water afspeelt en op de eerste tekening is het meteen raak. Er zijn inderdaad kikkers en vissen maar die zwemmen met grote, bange ogen in tegengestelde richting. De achterste eend vertrouwt het niet en na een duikje onder water ziet hij een enorm beest met grote tanden. Ondanks dat het monster een wat sullige uitstraling heeft, schrikt de eend zich rot en waarschuwt zijn vrienden op luide toon. Die zwemmen een eindje vooruit en merken niks van het gevaar en maken hun vriend belachelijk.

De lezer ziet ondertussen een hilarisch monster met een vriendelijke uitstraling met rietjes op zijn rug en parasolletjes als vinnen. Hoogtepunt van het boek is een gigantische uitklappagina waarop nog veel meer merkwaardige wezens te zien zijn. Het zijn ontegenzeggelijk monsters maar ze zullen geen kleuter schrik aanjagen. De Vlaamse illustrator Timmers maakte tal van prentenboeken met dieren in de hoofdrol. Zijn stijl onderscheidt zich door een enorme precisie, waardoor het bijna lijkt alsof hij de prenten op een computer maakt, maar niets is minder waar.

Het spel met wat je wel en niet ziet, wordt natuurlijk veel vaker gespeeld in prentenboeken maar het blijft gewoon leuk. Zeker met de mimiek van de dieren in dit boek: dat levert hilarische scenes op en in plaats van huiveringwekkend is ‘Monstermeer’ eigenlijk vooral grappig.

Deze bespreking verscheen op 27 oktober op AD Online. 

Tags : Dieren en natuurhumorillustratieskijkboekKinderboekPrentenboekVoorleesboek