close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Het onvermogen om echt contact te maken

Nog meer achterstallig onderhoud.  De vriend van de vriendin van de moeder van Maja wordt meerdere malen genoemd als 1 van de betere boeken van 2009. De uit het Zweeds vertaalde roman bestaat uit 11 korte verhalen waarin diverse personages vaker opduiken en een paar dwarsverbanden te ontwaren zijn. De structuur lijkt op die van zogenaamde ‘hyperlink’ cinema waarin meerdere verhalen verteld worden die met elkaar te maken hebben. Niet geheel toevallig duikt de film Magnolia (waarin het kikkers regende) een paar keer in het verhaal op.

De centrale plek lijkt een middelbare school en de personages hebben gemeen dat het hen maar niet lukt om echt contact met anderen te maken. Dat voelt als opgesloten zitten in een bel, in een bubbel.  Het onvermogen te communiceren is door Kieri in prachtige taal weergegeven. Zinnen en alinea’s om in te lijsten; vaak met een hoog poetisch gehalte. De verhullende en wat suggestieve schrijfstijl van Kieri doet een beetje denken aan het werk van Bart Moeyaert.

De novelles zijn soms ontroerend en bijna altijd indringend. De teleurstelling, verwarring en onuitgesproken emoties dwarrelen over de pagina’s. Gevoeld en uitgesproken door mensen die met onzichtbare lijntjes aan elkaar verbonden zijn. Het enige zwakkere punt van dit boek is dat het bij vlagen zo suggestief is dat Kieri haar eigen verhalen tekort doet.

De vriend van de vriendin van de moeder van Maja is een esthetisch juweeltje waar ik vaak in terugbladerde en dat ik direct nog een keer las.

 

Titel Boek:

De vriend van de vriendin van de moeder van Maja

Auteur:

Katarina Kieri

Kaft:
Tags : jeugdboekSchoolverhalen