close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Het rode ei

In de gemeente Snarkeskerke maken burgemeester Reinwalt van Knauteringen en commissaris Ventvleugel de dienst uit. Ze arresteren ingenieur Lalperdonk en maken zijn werkplaats met de grond gelijk. Althans, dat was de bedoeling. Per ongeluk slopen ze het huis van de zusjes Sam, Zus en Lot Nibbedonk waarbij hun ouders om het leven komen. De zusjes krijgen een groot rood ei als woning toegewezen dat een uitvinding van de ingenieur blijkt te zijn. De zusjes ontdekken dat ze er mee naar de maan kunnen, met water en frisdrank als brandstof. Tijdens hun buitenaardse avontuur ontmoeten ze andere wezens die ook op onderzoek uit zijn en via danspassen met elkaar communiceren. Daar moet je nog mee oppassen want voor je het weet, zet je de verkeerde stappen en beledig je zo’n Manelot.

Het rode ei is het jeugdboekendebuut van dichter Han van der Vegt. Eindelijk weer eens een schrijver die zijn fantasie op hol laat slaan en vrolijk buiten de lijntjes durft te kleuren. Het enthousiasme en de vindingrijkheid werken aanstekelijk en natuurlijk schiet Van der Vegt daar een beetje in door. Het gevaar ligt op de loer iets te leuk, te lollig te zijn en te veel te willen. Maar het is niet echt storend. Het rode ei is grappig en vermakelijk en zegt, voor wie dat er in wil lezen, ook nog iets over machtsmisbruik en massahysterie. De zusjes hebben al snel tientallen volgelingen die rode eierdopjes op hun hoofd dragen.

De naieve en vrolijke illustraties van Loes Riphagen zijn een noodzakelijke toevoeging want we willen wel weten hoe een Manelot er uit ziet natuurlijk.

Titel Boek:

Het rode ei

Auteur:

Han van der Vegt

Illustrator:

Loes Riphagen

Kaft:

Review overview

Waardering 7.4

Summary

7.4

Tags : FantasieKinderboekruimtevaartzussen