close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Het verhaal over Sam was nog niet af.

Met  scepsis begon ik aan De raadsels van Sam. Het is het vervolg op Toen kwam Sam uit 2011, dat wat mij betreft één van de mooiste boeken van dat jaar is. Juist doordat het een rond en compleet verhaal was, zo’n geschiedenisje om in je hart te sluiten. Gebaseerd op ware gebeurtenissen en met een authentiek en ontroerend einde, daar kan een volgend deel toch alleen maar afbreuk aan doen, dacht ik. Het verhaal bleek toch niet helemaal af. Kix beleeft, ook in werkelijkheid, nog meer avonturen met de witte berghond Sam die zomaar aan kwam lopen.

Sam gaat zich steeds vreemder gedragen en is op een dag verdwenen. Het verhaal gaat voor het grootste deel over de zoektocht naar de hond, in de onzekerheid of hij nog in leven is. Dan duikt het oorspronkelijke baasje van Sam weer op. Mijn bezwaren tegen een vervolg worden grotendeels weggenomen al haalt dit boek het niet bij Toen kwam Sam. De spanningsboog is minder en tegen het einde ligt de moralisering op de loer, maar is gelukkig ook geen slap aftreksel. Het is wat minder spannend en indringend maar kent dezelfde liefdevolle beschrijvingen van de vriendschap  tussen een kind en een dier. Van de Vendel borduurt voort op het thema van de eigen wil van een dier. Kiest een dier een mens en is dat dan een ‘baasje voor het leven’? De loyaliteit en verscheurdheid van Kix is indringend beschreven. De communicatie tussen Sam en zijn ‘baasjes’ wordt wel erg sterk aangezet, Kix ontpopt zich bijna tot een hondenfluisteraar

De raadsels van Sam is opnieuw een mooi boek over Kix en zijn hond Sam, ook heel goed zelfstandig te lezen. Prachtig geschreven en stilistisch van buitengewoon hoog niveau. Bijna achteloos lijkt Van de Vendel de mooiste zinnetjes uit zijn mouwen te schudden.

Ondanks dat lezers van de hond zijn gaan houden, moeten ze net als Kix verder met het leven. Het lijkt erop dat het verhaal van deze gewone bijzondere hond klaar is. Laat Edward van de Vendel maar snel weer op reis gaan, andere avonturen meemaken en daarover prachtige boeken schrijven.

Titel Boek:

De raadsels van Sam

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Philip Hopman

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurEcht gebeurdhondjeugdboekLiefde en vriendschap