close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Het vertrouwde stramien van iets willen hebben en krijgen

Daniel Barbot Zwaan wil een fiets! Prentenboek
Gottmer
Bette Westera
Sieb Posthuma
Waardering: 8.0

Er zijn er veel van, boeken volgens het stramien dat iemand op de eerste pagina iets wil en het ergens op de laatste bladzijden ook krijgt. De wens en het verlangen sluit dan ook erg aan bij de ‘mag ik een koekje’ en ‘ik wil een ijsje’ mentaliteit van de gemiddelde kleuter. In Zwaan wil een fiets! is de wens heel helder. Een kip die Zwaan heet wil voor haar verjaardag een fiets (niet zelden gaat het om een verjaardagswens) en mevrouw De Haan, bij wie ze woont, piekert zich suf hoe ze aan die wens moet voldoen. Een fiets voor een kip, zo moeilijk kan dat toch niet zijn, al zeggen de drie fietsenmakers in de stad dat fietsen voor kippen niet bestaan. Gelukkig dient zich in de vorm van een venter een oplossing aan. Een zingende koopman die van alle markten thuis is, klaart het klusje wel even. Parmantig zit kip op haar fiets en gaat ze naar het dorp om brood en merk te halen. Het verhaal krijgt een onverwacht en gedurfd einde dat voor kleuters nog even schrikken kan zijn. Gelukkig geen moraal in de zin van: wie te graag iets wil hebben, krijgt het deksel op zijn neus. Eerder in de zin van dat je niet iedere venter aan de deur blind moet vertrouwen.

Zwaan wil een fiets! is een tekst uit 1990 die bij een Venezolaanse uitgeverij verscheen en waar Sieb Posthuma in 2011 de tekeningen bij maakte. Nu dan eindelijk met de prettige en ritmische vertaling van Bette Westera in Nederland verschenen.  Sieb Posthuma kan nou eenmaal geen lelijke boeken maken dus ook dit is weer een heerlijk bladerboek  in het typische Posthuma-idioom. De dieren zijn bij Posthuma direct karaktertjes, door een brilletje of uitdrukking, en mevrouw Haan met haar mooie kam is een dame om van te houden. Hoogstens had het kippenfietsje iets verrassender gekund.

Een mooie uitgave om veel en vaak te voorlezen, lekker verwarrend ook: een kip die Zwaan heet een mevrouw die Haan heet en er ook nog zo uit ziet. Niks mis met een boek volgens een vertrouwd recept, zolang het maar goed is uitgevoerd.

Titel Boek:

Zwaan wil een fiets!

Auteur:

Daniel Barbot

Illustrator:

Sieb Posthuma

Vertaler:

Bette Westera

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurfietsenhumorPrentenboekVoorleesboek