close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zoiets bijzonder hebben de insecten nog nooit gezien

The Fan Brothers Het viel uit de lucht Prentenboek
Leopold
Studio Bos
Waardering: Grappig en subtiel

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik fan ben van de Fan Brothers. Het zijn er twee, al kregen ze in Project Barnabus hulp van een derde broer. Soms is het verhaal leidend, vaker de vorm en verhoudingen in de illustraties. Zoals in Het viel uit de lucht waar het een knikker is die plots tussen de paardenbloemen ligt. Op een stemmige grijswitte prent ligt hij daar groen en geel te zijn. Meteen komen van alle kanten insecten aangesneld om dit bijzondere voorwerp te bekijken. Zoiets bijzonders hebben ze nog nooit gezien en ze ontdekken er allemaal iets anders in. Een kauwgombal of een gevallen ster, komeet of de pop van een vlinder.

De sluwe spin eist de knikker op voor de Grote Tentoonstelling waar van heinde en ver bezoekers op afkomen om Het Wonder uit de Lucht te aanschouwen. Zijn hebzucht komt hem duur te staan als er een mens opduikt. Als de knikker verdwenen is, moet hij iets nieuws verzinnen en daarvoor blijft hij dicht bij wat een spin het beste kan.

Een grappig verhaal met drogen en bijna laconieke voorleesteksten (‘Het viel zomaar uit de lucht, op een donderdag’) en een uitbundig einde waarbij de illustratoren subtiel spelen met kleur maar ook met het verschil in grootte en perspectief. Een grote mensenvoet en een enorme mensenhand geven de dreiging perfect weer. Knap hoe van de insectenwereld een karakteristiek universum wordt gemaakt met hoed dragende beestjes. En dat het vele grijs niet gaat vervelen maar juist tot de verbeelding spreekt.

Ik vind het allemaal even mooi, maar ja, je bent fan van de broers of niet.

 

Het viel uit de lucht - The Fan Brothers - Leopold (Gratis inpakservice:: -- Maak uw keuze --) | Leopold | Villa Hoera
Tags : Dieren en natuurinsectenPrentenboekVoorleesboek