close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Het voorafje bij Zwigtmans sublieme trilogie

Kersenbloed verscheen al in 2007 bij de Kidsbibliotheek in een wat andere versie. Floortje Zwigtman was niet tevreden over de laatste hoofdstukken en die  herschreef ze zodat ze nu echt een punt kan zetten achter De Groene Bloem. Kersenbloed is de proloog op deze alom bejubelde trilogie over Adrian Mayfield maar kan goed los gelezen worden, als ook na het verslinden van die drie prachtige boeken.

Kersenbloed is een echte kostschoolroman met alle bijbehorende facetten die doen denken aan de betere Engelse detective. Ontluikende seksualiteit, hierarchie, machtswellust, rivaliteit en zelfs een lijk. In het bos vlakbij het college is iets merkwaardigs gaande wat door de leerlingen tot een spookachtig en duister verhaal wordt uitgebouwd. Er sterft een leerling en het drama wordt toegeschreven aan een natuurgod die ook verantwoordelijk moet zijn voor de daaropvolgende onbestemde gebeurtenissen die in het bos plaatsvinden.

Maar het draait om Vincent Farley, een jongeman uit de betere kringen, die we kennen uit de trilogie als de grote en onmogelijke liefde van Adrian. Hij maakt kennis met de harde wereld van mannen onder elkaar. Er wordt geweld gebruikt maar er is ook sprake van lichamelijk contact, dat voor Vincent soms ongeveer hetzelfde aanvoelt. Zijn getroubleerdheid wordt hier al duidelijk, het is een aanzet tot de levenslange worsteling met zijn gevoelens. ‘Het was fijn. En hij had het gewild. Met heel zijn lijf had het hij gewild’.

Kersenbloed leest als een vingeroefening voor zowel auteur als lezer. Een geslaagde poging om die merkwaardige Vincent Farley te ontleden. Het is het meest ingetogen boek in deze serie en niet alleen door de beperkte omvang. Zwigtman laat hier weer die andere kant zien, die we al kennen van Wolfsroedel. Bijna poetische natuurbeschrijvingen en een gothic-achtige romantiek, vermengd met agressie en geweld.

Kersenbloed is een prettig tussendoortje als het niet een voorafje zou zijn maar het grote wachten is op de echte nieuwe Zwigtman.

Titel Boek:

Kersenbloed

Auteur:

Floortje Zwigtman

Kaft:
Tags : Andere landengeweldhomojeugdboekkunstLiefde en vriendschapYoung Adult