close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Hier komt circus Ambon aan

Martine Letterie en Karlijn Stoffels Dwars door de storm Kinderboek
Leopold
Waardering: 6.5

Het lijkt erop alsof ze naar de Noordpool gaan. ‘Hier komt circus Ambon aan’, roept een jongen in de bus vol Molukkers die begin jaren 50 onderweg is naar een nieuw opvangkamp in Finsterwolde.  Het is een geweldige cultuuromslag voor de Nederlanders uit Ambon die geconfronteerd worden met de eigenzinnige bevolking  in Oost-Groningen.  Verder dan dat kan eigenlijk niet en de verschillen kunnen ook nauwelijks groter. Pattriotisme, religie en trouw aan het koningshuis tegenover communisten die weinig van God en vaderland moeten hebben.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels schreven samen een boek over een interessante en, zeker in de jeugdliteratuur, onderbelichte periode waarin de Molukkers in ons land in woonoorden terecht kwamen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van een stoere Groningse meid, Tjakkie, en de wat romantischer Jacob, die schelpen heeft meegenomen van Ambon en graag gitaar speelt. Beiden proberen zich aan het juk van hun ouders te ontworstelen. Tjakkie is een arbeidersdochter die thuis niet kan vertellen dat ze bevriend is met de dochter van een rijke boer en Jakob heeft een strenge dominee als vader, die weinig gecharmeerd is van moderne muziek en uiteindelijk terug wil naar de Molukken.

Over deze periode mag meer geschreven worden, zoveel weten we niet van de Molukkers die naar Nederland kwamen. Het lijkt wel alsof Letterie en Stoffels dat gat in 1 klap willen dichten met dit tjokvolle boek. Zoveel verhaallijnen in amper 140 pagina’s komen we niet vaak tegen en dan ook nog veel elementen en motieven uit beide culturen: indorock, religie, spiritualiteit enz. De titel Dwars door de storm refereert aan een dreigende watersnoodsramp in het Molukse woonoord, waarbij Tjakkie een heldenrol vervult, ook dat nog. Teveel en te compact en wellicht wreekt zich de samenwerking tussen de twee auteurs ook wel. Letterie is een echte historische verteller, Stoffels kennen we van de wat gelaagdere jeugdroman. Beiden komen niet uit de verf.  Een mooie aanzet, dit boek, maar het onderwerp verdient een rustiger en evenwichtiger uitwerking

Bekijk hier een interview met beide auteurs over het boek.

 

Titel Boek:

Dwars door de storm

Auteur:

Martine Letterie

Karlijn Stoffels

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : jeugdboekOorlog en misdaadwoII