close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Hij is onze zoon en het is precies goed zo

Philip Waechter Thomas kan vliegen Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Berd Ruttenberg
Waardering: 7.5

Hadden we niet al zo’n boek? Even zoeken, oh ja: Thomas, de jongen die kan vliegen van Sally Gardner uit 2003. Dat was een verhaal, hier gaat het om een prentenboek van de Duitse illustrator Philip Waechter, van wie in ons land de prentenboeken Ik en Papadag in vertaling werden uitgeven. Het was vanaf zijn geboorte duidelijk dat Thomas kon vliegen en niemand had daar een probleem mee. Zijn ouders waren wel even ongerust maar raakten er snel aan gewend. ‘Het is zoals het is. Thomas is onze zoon en hij is precies goed zo.’ Niks geen afwijking of gedoe met accepteren. En volstrekt logisch dat als pa en ma het vliegtuig naar de zon nemen, Thomas zelf naar de vakantiebestemming vliegt.

Dat is een mooi avontuur: hij deelt zijn boterhammen met 31 hongerige eekhoorntjes en vliegt mee met 83 vogels naar Afrika. Ook de dieren vinden er niks geks aan, zo’n vliegend jongetje. Het is zelfs wel handig als Hubertus, één van de vogels, gevangen wordt en Thomas kan helpen om hem te bevrijden. Meteen worden veel andere vastgezette vogeltjes ook vrijgelaten en zien we ze op een prachtige dubbelpagina een feestje vieren in het bos. Thomas moet verder naar zijn ouders en Hubertus gaat met hem mee. Met zijn allen nemen ze ht vliegtuig terug naar huis.

Philip Waechter heeft een herkenbare stijl die het best te omschrijven is als realistisch en naïef. Er is te zien wat er wordt beschreven, zonder opsmuk en fratsen maar zo consequent dat het meteen vertrouwd aanvoelt. Hij schetst een veilige wereld waarin toch het nodige mogelijk is, gewoon omdat het kan. Je kunt zomaar met de vogels meevliegen, welk kind wil dat nou niet. Het knappe is de lichtvoetigheid en de vanzelfsprekendheid daarvan: het is volstrekt logisch dat Thomas meevliegt. Acceptatie van anders zijn, zonder dat het benoemd wordt, is het hoofdthema van Thomas kan vliegen. De enige kanttekening is dat het dan weer de mens is die de grote redder van de dieren is, als ze in nood zijn. Daarentegen is het ook een mens die het kwaad aanrichtte door vogels te vangen dus dat kan ook tegen elkaar worden weggestreept.

Zo’n prentenboek dat op geen enkele manier vernieuwend of experimenteel is maar dat hoeft ook niet altijd. Het kan niet anders dan dat je dit boek met een glimlach dichtslaat, om het nog een keer voor te lezen.

Titel Boek:

Thomas kan vliegen

Auteur:

Philip Waechter

Vertaler:

Berd Ruttenberg

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboek