close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Hoe gooi je een woord weg?

Lotte is woordenmaker. Gewone woorden kosten tien euro en bijzondere maar liefst twintig maar dan krijg je wel iets als ‘vooropdonderdagslagroomtaartschepnetjes’. Lotte is dit hele boek door in de weer met woorden. Ze zijn er als ze wakker wordt (zondag – niet naar school) , ze bouwt er torens van en als ze bij papa achter op de fiets zit, denkt ze aan woorden die beginnen met een z (zacht, zeep, zwemmen, zoute drop). Ze ontdekt dat alles een woord is, als je het kan opschrijven is het een woord. ‘Ik ben acht en ik kan schrijven wat ik wil’. Lotte filosofeert over het bestaan van woorden, over de betekenis en de manier waarop je ze kunt gebruiken. Zijn er bijvoorbeeld overbodige woorden, die je niet meer nodig hebt en na een tijdje kunt weggooien. Het woord inslapen, daar houdt ze niet van, maar hoe gooi je een woord weg?

Toon Tellegen schreef een speels boek over taal aan de hand van een meisje dat een ontdekkingsreis maakt. Hij is daarbij zelf niet al te zuinig met woorden en zijn eigen stortvloed aan zinnen leidt hier en daar af van de kern. Het vliegt enigszins van hot naar her maar het is wel een heel fijn boek voor de beginnende lezen. De verbazing en verwondering over taal staat centraal. Een van de mooiste zinnetjes is daar waar Lotte aan haar moeder vraagt of ze zelf ook een woord is. ‘Nee, jij bent Lotte, jij bent niet één woord, jij bent honderdduizenmiljoen woorden, al die woorden betekenen lief’.

De illustraties van Gerda Dendooven zijn behoorlijk eigenzinnig en niet altijd even te gemakkelijk doorgronden. Maar dat is niet erg, deze illustratrice doet en durft en de soms wat vervreemdende stijl went snel. Ze goochelt en truukt de woorden door het verhaal heen en zonder haar verbeeldingskracht zou het boek een stuk minder aantrekkelijk zijn geweest. Lotte en de woorden is een ongedwongen taalboek dat in ieder geval niet opgelegd educatief is.

Titel Boek:

Lotte aan het woord

Auteur:

Toon Tellegen

Illustrator:

Gerda Dendooven

Kaft:
Tags : KinderboekPoëzietaal