close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Hoe willekeurig grenzen zijn

Hilde Van Cauteren De pigmentroute Jeugdboek
Davidsfonds
Waardering: 7.5

De voeten van Cobi vertonen door middel van pigmentvlekken routes die ze wel moet aangaan vanwege de helse pijnen die ze ervaart. Ze komt uit het geslacht Aditi, een familie van cartografen waar het tegen de traditie is dat een vrouw het vak in zou kunnen gaan. Cobi trekt zich daar weinig van aan, ook omdat ze enig kind is en het anders bij haar zou stopppen. Ze trekt de wereld in en ontmoet al snel een zwijgzame jongen tegen met wie ze een eindeloze tocht door de woestijn onderneemt. Natuurlijk onstaat er iets moois tussen de twee, nadat ze samen tal van tegenslagen hebben overwonnen.

Van Cauteren componeert een letterlijk en figuurlijk kleurrijk verhaal waarin pigment een hoofdrol heeft maar nog tal van andere thema’s een rol spelen. Het gaat ook over voorouders en familie, over de kracht maar ook de dwang van tradities en vooral over grenzen en vluchtelingen. In dat laatste zit de meeste actualiteit en relevantie en daarmee ook de kracht van deze roman. Van Cauteren laat Cobi ontdekken hoe willekeurig grenzen zijn en hoeveel machtsmisbruik en fanatisme er bij komt kijken om stukken land te beschermen, inclusief een muur die vluchtelingen tegen moet houden. De onrechtvaardigheid die daarin schuil gaat is de krachtigste boodschap van deze roman.

De pigmentroute is deels een meeslepend maar uiteindelijk toch ook een wat slepend boek met een overdaad aan symboliek, verwijzingen en motieven. Dat wordt  geillustreerd door de hoofdstukaanduidingen; ieder hoofdstuk heeft een titel, een ondertitel en is ook nog eens naar een kleur genoemd.  Een beetje veel van het goede, een euvel dat ook haar debuut Het naveltheater kende. Beide zijn het sympathieke boeken waarin uitgebreid een verhaal wordt neergezet door een schrijfster die echt iets te vertellen heeft maar er niet in slaagt keuzes te maken en zich van de beperking de meester te tonen.

Titel Boek:

De pigmentroute

Auteur:

Hilde Van Cauteren

Uitgever:

Davidsfonds/Infodok

Kaft:
Tags : Andere landenFantasiejeugdboekvluchtelingenVroeger