close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De juiste vrouw zit gewoon in de bus naar huis

Joukje Akveld Meneer Hummeling zoekt een vrouw Prentenboek
Hoogland & van Klaveren
Noëlle Smit
Waardering: 7.5

Op ieder potje past een dekseltje, zou het motto van Meneer Hummeling zoekt een vrouw van Joukje Akveld en Noëlle Smit kunnen zijn. Aan het einde van dit prentenboek is er gelukkig licht aan de horizon en lijkt ook meneer Hummeling zijn ideale partner te hebben ontmoet.

De walrus komt er maar niet goed achter waarom het niet lukt een vriendin te vinden. Ligt het misschien aan zijn naam, uiterlijk of aan de kleding die hij draagt. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt dat andere mannen met dezelfde kenmerken wel een vrouw hebben. In de wereld van Meneer Hummeling is er nog geen Tinder dus hij plaatst een contactadvertentie en gaat op zoek in de stad. Zonder succes. Totdat zijn broer Kazimir hem een doeltreffend advies geeft: ‘Soms zit  de juiste vrouw gewoon in de bus naar huis. Daar heb ik mijn Lieselotje ook gevonden’.

Noëlle Smit verblufte in 2017 met Naar de marktvolgens JaapLeest het beste prentenboek van het jaar. De prenten voor Meneer Hummeling zijn in dezelfde orde sfeer en toonsoort. Een stuk drukker en nog kleurrijker, het roze komt nogal binnen maar in de plot van het verhaaltje blijkt daar een reden voor.

Joukje Akveld (ook hoog in de favorietenlijst vorig jaar met het non-fictie boek Wij waren hier eerst) schreef een eenvoudig feelgoohd verhaal met een prettig einde waarin de onderkoeldheid opvalt. Meneer Hummeling heeft een probleempje waar hij geen drama van gemaakt. Hij geeft braaf gehoor aan de tips, en telkens volgt de droge vaststelling, met de kracht van de herhaling: ‘Meneer Hummeling keek op het plein(/in de krant/in de bus) maar vond geen vrouw’. 

Wie de liefde zoekt, moet een beetje geduld hebben en het toeval een rol durven laten spelen. Maar er is iemand die bij jou past. Dat is de geruststellende gedachte die dit boek meegeeft.

Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekverliefdVoorleesboek