close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Hyperactief en onderhoudend vervolg op Kiek

Eerst was daar Kiek. Die ging op zoek naar haar biologische vader, en daar schreef Mariken Jongman een boek over dat simpelweg Kiek heet . Nu is er Liefde, liefde, nog eens liefde en dat gaat verder waar Kiek ophield. Ze heeft meer contact met haar vader die is afgekickt en bekeerd en samenwoont met een Jezus-volgeling. Kiek gaat mee naar de evangelische kerkdiensten en daar is Jongman op haar sterkst. De beschrijvingen over de plotselinge bekering van Kiek zijn hilarisch. ‘Bejezust en al’ voelt ze zich meteen beter al blijkt dat maar van korte duur. Het is vooral een manier om dichter bij haar vader te komen en dat is het hoofdthema van dit boek: de relatie met haar vader.

Al begint het boek met ‘Dit boek gaat niet over seks’ en het is het ook het relaas van Kieks zoektocht als verliefde puber die seksualiteit ontdekt. Zoals altijd bij Jongman is het veel. Ook dit boek gaat weer over van alles en dat leest lekker weg maar heeft als groot nadeel dat er weinig echt beklijft.  Ik geloof dat ik in alle recensies van de boeken van Jongman tot nu toe het woord handrem heb gebruikt, vooral in de context dat ze die meer zou moeten hanteren. Dat kan ik weer doen en die aandrang voel ik ook maar blijkbaar is dat haar stijl en zegt de auteur: wen er maar aan. Dat doen we dan maar de conclusie is dat Jongman zich vooral bekwaamt in een soort chicklit plus in plaats van zich als literaire auteur te bekwamen. Dat is jammer want ze kan schrijven maar verliest zich in een soort hyperactief proza.

Daar valt wat voor te zeggen want in het hoofd van een meisje van die leeftijd zal het er vaak druk aan toe gaan. Jongman beschrijft het van binnenuit: de gekke gedachtensprongen, voortdurende twijfel en hysterische oprispingen. Dat levert vooral vermakelijke en onderhoudende lectuur op over een meid die je ergens wil in je hart gaat sluiten maar tegen wie je ook wil roepen: even dimmen.

 

 

Titel Boek:

Liefde, liefde, nog eens liefde

Auteur:

Mariken Jongman

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschappuberteitreligieseksvader