close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Iedereen maakt de zinnen van Joep af

Mark Haayema Joep! Prentenboek
Gottmer
Wouter Tulp
Waardering: 7.0

Joep is erg onrustig en kan niet slapen. Gisteren heeft hij uren met Dirk, zijn nieuwe buurschaap gespeeld. ‘En dan ineens weet hij het. En iedereen moet het weten!’. Joep is  verliefd. Er is alleen één probleempje: Joep stottert. En dan valt het niet mee om een blijde boodschap te verkondingen, zeker niet als je zo opgewonden bent. Hij komt steeds niet verder dan: ‘Ik bè-bè-bè-bè-ben…’, waarna hij in de rede wordt gevallen. Dieren luisteren slecht en vullen liever zelf iets in in. Tot dat Joep dan eindelijk Dirk zelf tegen komt en die laat hem wel uitpraten.

Ja hoor, zet hem er maar bij, in het lijstje homoseksuele dieren in kinderboeken, naast de lesbische hamsters. Homoseksualiteit is blijkbaar voor kinderen het makkelijkst te vertellen als het middels dieren gaat. Een stotterende, homoseksueel schaap hadden we nog niet en natuurlijk word je er aanvankelijk lacherig van maar het valt alleszins mee. Joep is een blozend schatje dat maar niet uit zijn woorden komt. Dat hij toevallig verliefd is op een jongetje, daar worden geen woorden aan vuil gemaakt. Behalve dan dat de egeltjes-meisjestweeling een beetje teleurgesteld is. De rest, inclusief zijn vader, zet een feestmuts en gaat het vieren.

Joep! draait vooral om stotteren, wat lastig is maar geen wereldprobleem. De dieren geven hem geen tijd en ruimte zijn zinnen af te maken en voordat Joep is uitgesproken, hebben ze zelf al bedacht wat hij wilde zeggen. Behalve die lieve Dirk, die hem aanraadt naar de lucht te kijken, daar wordt hij zelf altijd rustig van. Joep! is een speels en lichtvoetig prentenboek met natuurlijk wel een boodschap maar die dringt zich niet enorm op. Gelukkig geen lestips of bijlages hoe om te gaan met stotteren of homo’s of homoseksuele stotteraars. De makke van dit boek zit hem in de braafheid. Het is allemaal zo blij en nergens zit een scherp randje aan.

De prenten zijn goed. Tulp geeft de dieren emoties mee, de licht waanzinnige blik van de hond, de wat gemenige gezichtjes van de egels en de prachtige volle kop van de vader van Joep. Auteur Mark Haayema komt uit de show en musicalwereld en heeft zijn contacten opgetrommeld om een cd vol te praten. Paul Haenen als verteller doet het natuurlijk  altijd goed en Plien & Bianca als de egeltweeling zijn meesterlijk.

Titel Boek:

Joep!

Auteur:

Mark Haayema

Illustrator:

Wouter Tulp

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : andersDieren en natuurhomoschaapVoorleesboek