close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Iedereen mist wel wat

Eva Gerlach Overhoop Kinderboek
Querido
Waardering: 7.5

Aurie wil dat alles gewoon wordt en dat het niet allemaal nog een keer op zijn kop gaat. Die suggestie is er in het eerste hoofdstuk: er is al zoveel overhoop gehaald. Daar komt dan ook nog de brand bij waar het boek mee begint, in het huis van de stokoude buurvrouw. Mevrouw Vis trekt bij Aurie en haar vader in en het meisje heeft al snel genoeg van de bozige en warrige oude vrouw. Ze moet die vrouw niet, die op de plek van haar moeder gaat zitten. Vader zegt dat ze haar niet te serieus moet nemen en ‘haar bozigheid tussen haakjes moet zetten’. Aurie gaat op zoek naar de poes van mevrouw Vis en ontmoet Job die haar wel een goed humeur bezorgt. Er ontwikkelt zich een ingewikkelde familiegeschiedenis waarin allerlei lijntjes door elkaar lopen en dat maar nauwelijks te volgen is. Nodeloos ingewikkeld en niet erg geloofwaardig, zeker niet waar het uitmondt in een speurtocht naar een soort van familieschat.

We hebben even moeten wachten maar eindelijk is er weer een jeugdboek van dichteres en PC Hoofprijswinnaar Eva Gerlach (65) die ook voor kinderen voornamelijk poëzie schreef. Er valt zeker wat te genieten in Overhoop, poëtische zinnen en eigenzinnige personages, maar even vaak doen de beelden en metaforen geforceerd aan: ‘Alsof er ergens in mevrouw Vis een raampje is ingeslagen waardoor spraakwater naar buiten golft’.

Gerlach haalt letterlijk teveel overhoop in dit boek. Alsof het verhaal met haar op de loop is gegaan. Het ontbeert de ingewikkelde constructie van Jobs familie, wat alles met mevrouw Vis te maken heeft, aan relevantie. Er wordt een web gesponnen waarvan het grootste bezwaar is dat het nauwelijks nog met hoofdpersoon Aurie te maken heeft, die een buitenstaander in haar eigen verhaalt wordt. Daardoor blijft er afstand en komt het thema gemis niet goed uit de verf. Het wordt kort en goed samengevat door een zwerver die familie van Job blijkt en een sleutelfiguur in het verhaal is: ‘iedereen mist wel wat’. Alsof het daarmee gezegd is en recht gedaan wordt aan Auries verdriet over haar moeder.

Titel Boek:

Overhoop

Auteur:

Eva Gerlach

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekKinderboekouderdom