close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

In iedereen zit een beul verscholen

Dat zou ik nooit doen! is een non-fictieboek van Bette Westera en Naomi Tieman met illustraties van Sylvia Weve en heeft als ondertitel ‘Hoe goed ken jij je zelf’ en staat ‘boordevol tests, raadsels en filmpjes’. Een goede samenvatting: het is een boordevol boek over sociale psychologie waarin van alles staat over ons gedrag ten opizchte van anderen. Een boeiend onderwerp en het boek leest dan ook prettig weg, zeker als je weinig bekend met dit onderwerp.

Het boek is opgedeeld in zeven hoofdstukken, over verschillende vormen van gedrag zoals zien. horen, vergeten en gehoorzamen. Over gezichtsbedrog, vooroordelen en kopieergedrag. Mensen zijn in staat vreselijke dingen te doen, alleen omdat een ander het zegt. In ons allen gaat een beul schuil. Dat soort dingen. Interessante materie maar Westera doet er weinig mee. Ze gebruikt de bekende voorbeelden en strooit met testjes en verhaaltjes en af en toe een totaal nutteloos gedicht.  De functie van de opsomming aan theatersportgames achter in het boek is onduidelijk. Natuurlijk zij het vormen die te maken hebben met groepsgedrag en reacties maar verwacht de auteur dat kinderen ze zomaar even gaan spelen? Dat zie ik niet zomaar gebeuren want het is echt een tak van (theater)sport waar goede begeleiding bij nodig is.

Dat zou ik nooit doen! is lelijk vormgegeven en de illustraties van Sylvia Weve komen zonder kleur amper tot hun recht. Wel weer aardig is de bijbehorende website waarop de filmpjes die in het boek genoemd worden, te zien zijn. Westera en Weve stijgen tot grote hoogten in hun poëzieboeken zoals dit jaar Aan de kant, ik ben je oma niet en Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen maar dit non-fictie boek is een minder gelukkige keuze. Westera kan er weinig van haar bijzondere taalgevoel in kwijt.

In aanzet aardig, vooral vanwege het onderwerp, maar het is nu vooral een samengeraapt zooitje, om het oneerbiedig te zeggen. Het boek kan best gebruik worden in klassikaal verband om het gesprek op gang te brengen maar er had zoveel meer ingezeten.

Titel Boek:

Dat zou ik nooit doen!

Auteur:

Bette Westera

Naomi Tieman

Illustrator:

Sylvia Weve

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekNon-fictiepsychologieWeten en leren