close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Iemand moet de zon wakker maken

David Grossman De zonneprinses Kinderboek
Cossee
Edward van de Vendel
Michal Rovner
Waardering: 8.0

Sterre en haar moeder delen een geheim, zij weten hoe de dag begonnen is want ze hebben die ochtend zelf de zon tevoorschijn geholpen. Als koningin en prinses, getooid met een kroontje, gaan ze vroeg op stap en dansen en zingen ze de zon tegemoet. Het duurt even maar jawel, er piept een klein stukje van een rode bal tevoorschijn en de vogels begonnen te tjilpen. Moeder kan bevestigend antwoorden op Sterre’s vraag: ‘Dus dit is hoe de zon begint te schijnen’,

De Israëlische schrijver David Grossman schrijft boeken voor jong en oud. Michal Rovner is een Israëlische kunstenares, met werk in veel grote musea. Het duo maakte samen eerder The hug, (in vertaling in 2013 verschenen als De omhelzing), dat in opzet en idee weinig verschilt van De zonneprinses. Uitgeverij Cossee geeft terecht ook hun kinderboeken uit want dit is een prachtig poëtisch verhaal over verbeelding en fantasie. Vanaf de eerste bladzijde trekt Grossman de lezer in het verhaal met de vraag: ‘Als ik jouw prinsesje ben, ben jij dan de koningin?’. Moeder vertelt dat ze elk jaar één dag lang de koningin van de zon is, toevallig morgen weer. Dan wil Sterre graag de zonneprinses zijn en samen voegen ze daad bij het woord.

Fantasie die heel dicht bij de werkelijkheid ligt want waarom zou je niet geloven dat je de zon tevoorschijn kan toveren? Je wordt er bijna toe aangetrokken het eens uit te proberen en in voor en dag en dauw de zon uit de hemel te fantaseren. In deze kleine fabel over het bijzondere geheim van een moeder en dochter blijft Grossman met beide benen op de grond door nuchtere en terloopse constateringen, waardoor het geen esoterisch zweefverhaaltje wordt. Na de zonsopkomst stappen ze weer op de fiets naar huis en ‘aten een omelet met basilicum’. De dag die volgt is bijzonder want alles gebeurt immers in het licht, dat Sterre en haar moeder op de wereld laten schijnen.

De kleine, priegelige tekeningen in pastelkleuren zijn ongeschikt voor slechtzienden en dwingen tot kijken. Ze onderstrepen de dromerige en fantasievolle insteek van het verhaal. Grosmman en Rovner laten op een doeltreffende manier zien hoe fantasie en het sluiten van een verbond kunt inzetten. De zon komt iedere dag weer op, die vanzelfsprekendheid komt door De zonneprinses in een ander daglicht te staan.

Titel Boek:

De zonneprinses

Auteur:

David Grossman

Illustrator:

Michal Rovner

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Cossee

Kaft:
Tags : FantasieKinderboekkoningPrentenboekprinsesVoorleesboek