close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Er zijn vrienden gebeurd

Susin Nielsen Iets heel bijzonders Jeugdboek
Lemniscaat
Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Waardering: 8.5

De Mampa’s. Zo noemt Wilbur zijn moeders. Zelf heet hij Wilbur Alberto Thüringer- Jiménez, om precies te zijn. Zijn moeders zijn prachtig en zelf is hij objectief gezien nogal lelijk. Wilbur omschrijft zichzelf als bol en mollig, hij is onhandig en heeft gek haar. Hij vindt het onverklaarbaar hoe zijn knappe moeder een trol als hem ter wereld heeft kunnen brengen. Zeker omdat in het donor-profiel stond: ‘aantrekkelijke Harvard-gediplomeerde die bijna tot het Olympisch roeiteam was toegetreden’. Volgens Wilbur was het een eerder een doortrapte leugenaar die in geldnood zat.

Wilbur is een outcast, zoals de hoofdpersonen in de boeken van Susin Nielsen vaker zijn. De Canadese schrijfster heeft een voorliefde voor jongeren die buiten de boot vallen maar tegelijkertijd eigenzinnige en krachtige personages zijn. In haar tiende boek Iets heel bijzonders (oorspronkelijke titel: Tremendous Things), het zesde dat in het Nederlands is vertaald, duurt het lang voor de veertienjarige Wilbur zijn sterke kanten omarmt.

Eigenzinnig is hij zeker, hij schrijft gedichten en zijn beste vriend is de oude buurman Sal van 85 met wie in een natuurhistorisch museum regelmatig onder het skelet van een enorme prehistorisch dier gaat liggen. Het schoolorkest waarin Wilbur triangel (…) speelt organiseert een uitwisselingsproject met een groep Franse leerlingen. Hij is op slag verliefd op de knappe Charlie maar durft haar dat uiteraard niet te vertellen. Zijn vriend Alex, met wie hij minder optrekt nadat deze een relatie heeft gekregen met Fabrizio, stimuleert hem werk van zichzelf te maken als het schoolorkest een tegenbezoek aan Parijs gaat brengen. Wilbur geeft openlijk toe dat hij zich altijd door angst laten leiden, hij noemt zichzelf een sukkel en kansloos.

Op een liefdevolle manier helpen zijn vrienden hem om zelfbewuster voor de dag te komen en zijn lage zelfbeeld bij te stellen. Het werkt want Charlie vraagt wat er toch met hem is gebeurd omdat hij zo te zijn lijkt veranderd. ‘Er zijn vrienden gebeurd’, antwoordt Wilbur en vat daarmee de kern van Iets heel bijzonders samen. En eigenlijk de meeste boeken van Nielsen waarin jongeren die net even buiten de orde vallen, de kracht van vriendschap ervaren. Of dat nou met een volwassene of leeftijdsgenoten is

Nielsen is een van de beste kinderboekenschrijfsters van dit moment en dat bewijst ze opnieuw met dit tragikomische verhaal vol hilarische situaties en ongemakkelijke dialogen. De zelfspot en onderlinge plagerijtjes druipen van de pagina’s maar het is altijd empathisch. Alleen de pestkop op school is erg eendimensionaal en zonder grijstinten neergezet. Pesten gaat meestal veel subtieler dan dit botte gedrag.

Het is niet zo dat de boeken van Susin Nielsen steeds beter worden. Ze blijven op hetzelfde hoge niveau, lees ze vooral allemaal als je dat nog niet deed; dat maakt ook het lezen van Iets heel bijzonders tot een feestje.

Tags : FamiliehomohumorjeugdboeklesbischLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenSchool