close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Nooit geweten dat ik half was

Milja Praagman Ik kleur van jou Poëzie
Leopold
Waardering: Lichte gedichten met dierenillustraties

‘Een dag tot de rand vol geluk. Van alle tot-nu-toe-dagen was dit er een die jarig was, hij kan nooit meer stuk’. Met het versje Jarig trapt Milja Praagman haar nieuwe bundel. Net als in Magneetje maakte ze heldere en kleurige illustraties bij korte teksten. Noem het een gedachte, een overpeinzing, een gedichtje of een versje. Altijd vanuit een gevoel van verwondering over wat er om ons heen gebeurt. Maar ook over bang zijn en doodgaan, zoals een vogel die tegen het raam is gevlogen.

Veel verzen laten erg veel open, dat kan de kracht van een poëzie zijn, maar ook een valkuil. Wat te denken van dit vers: ‘Als wij elkaar / allemaal tegelijk / voorrang zouden geven/ zou iedereen / heel even / stilstaan in een nooit / geschilderd schilderij.’  Of een open deur: ‘Nu je er niet meer bent, ben je ineens overal’. Door dit soort clichés moet een redacteur een dikke streep zetten.  Het soortelijk gewicht van de versjes is vooral in het begin van de bundel mager; te pretentieloos en licht verteerbaar, waarbij nietszeggendheid op de loer ligt.

Het titelgedicht is een van de sterkere verzen. Een beschrijving van een onverwachte ontmoeting: ‘en inenen / voel ik mij een pauw / trillend op mijn benen / mijn veren schuddend / van topt tot een / kleurend van jou.’ De illustratie van een majestueuze, maar wat verlegen kijkende pauw, maakt het af. Het spannendst zijn sowieso de combinaties met de dierentekeningen. Meestal is er een directe link omdat de dieren van de tekeningen onderdeel zijn van de tekst: zoals bij bij het gesprek tussen de twee vleugels van een vlinder. ‘Nooit geweten dat ik half was (…) Ik leek compleet. Tot jij verscheen.” Soms roept het vragen op, bijvoorbeeld de afbeelding van het witte konijntje bij het gedicht Wijs, dat lijkt te gaan over er niet helemaal bij horen op school. Het beestje ziet er schuchter en kwetsbaar uit, dat zal het zijn.

Praagman tekent dieren  zoals ze er uit zien, die de pagina’s vullen. Lieflijk en kwetsbaar, in niet al te felle kleuren, eigenlijk net als de versjes.

 

Tags : Dieren en natuurgedichtenLiefde en vriendschapPoëziePrentenboekVoorleesboek