close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Illustratieprijzen voor Alice Hoogstad en Marc Boutavant

Het Gouden Penseel 2015 is vanavond uitgereikt aan Alice Hoogstad voor haar Monsterboek. Het Gulden Palet (voor de beste buitenlandse illustrator) ging naar Marc Boutavant voor zijn illustraties in Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen. Enkele jaren geleden is deze laatste bekroning ingesteld, na onvrede onder Nederlandse illustratoren.

Hoogstad was samen met Annemarie van Haeringen (Sneeuwwitje breit een monster) genomineerd middels een Zilveren Penseel. Het is de eerste keer dat Hoogstad deze hoge onderscheiding in ontvangst neemt. Volgens de jury gaat haar tekstloze prentenboek  vooral over kijken, 'het vertelt niet zozeer een verhaal maar laat een optische ontwikkeling zien'. Van Hoogstad verscheen onlangs het prentenboek Kom uit die kraan!

Opvallend bij de Zilveren Griffels van 2015 was het ontbreken van enkele namen van illustratoren die een topprestatie leken te hebben geleverd, zoals Floor Rieder die Alice in Woderland van nieuwe tekeningen voorzag en Jan Jutte die de sprookjes van Andersen illustreerde. 

De volgende prijsuitreiking is op 6 oktober, dan wordt de winnaar van de Gouden Griffel bekend gemaakt op het Kinderboekenbal.

Winnaar Gulden Palet:

Toon Tellegen & Marc Boutavant - Is er dan niemand boos?

Illustraties uit Monsterboek:

 

Plaatje: