close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Bloedkind Priya kan iets betekenen

Rima Orie In het vervloekte hart Young Adult
Moon
Waardering: Spannende fantasy van eigen bodem met Surinaams tintje

In het vervloekte hart vraagt bij vlagen om een sterke maag, maar wie het aankan, leest een ijzingwekkend en bloedstollend verhaal. De  28-jarige Nederlandse schrijfster Rima Orie omschrijft het boek zelf als ‘horrorfantasy’ en er hollen inderdaad nogal wat afschrikwekkende wezens rond. Maar er is meer dan dat. Orie baseerde het verzonnen rijk Awaran op Suriname, het land waar haar Hindoestaanse ouders vandaan komen. Orie voert diverse bevolkingsgroepen op die het maar niet lukt om samen te werken in hun strijd tegen de kolonisten.

De 18-jarige Priya is een bloedkind. Omdat ze tijdens de bloedmaan is geboren, bezit ze bijzondere krachten waardoor ze als een monster wordt gezien. Haar leven komt in gevaar als anderen Priya´s geheim ontdekken. Op wonderbaarlijke wijze weet ze na een proef een studieplek te bemachtigen in het militaire fort. Daar worden haar krachten meer als zegen dan als een vloek gezien en kan ze een rol van betekenis spelen in de oorlog tegen de kolonisten. In het fort vallen de verschillen tussen de volkeren voor een groot deel weg en met die eendracht lijkt Orie een spiegel te willen voorhouden.

Dat laatste is het sterke punt van dit boek. Orie laat zien dat als er meer wordt gefocust op de overeenkomsten dan op de verschillen er een nieuwe dynamiek ontstaat. Hoofpersoon Priya overtuigt door haar combinatie van twijfel, kracht en doorzettingsvermogen. Ze is het gewend om buitengesloten te zijn maar komt in de situatie echt iets te betekenen voor haar familie en volk. De monsterlijke gevechten zijn knap beschreven; liefhebbers zullen er van smullen.

Fantasy is een genre dat uit het buitenland komt, maar we hebben ook talent in eigen land. In het vervloekte hart is vaardig geschreven, de wereld die Orie heeft bedacht is geloofwaardig en het verhaal is bovenal verschrikkelijk spannend

Een uitgebreid gesprek met Rima Orie over haar boek is te horen in de 76e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. 

Deze bespreking stond op 18 augustus in verkorte vorm op AD Online.

Tags : Andere landenDieren en natuurFantasiefantasyhorrorjeugdboekLiefde en vriendschapmoedermonstersOorlog en misdaadproblemenRuzie en pestenSpanning en avontuursurinameYoung Adult