close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Thuis is het makkelijker om de wereld te redden

Arienne Bolt Ivoren Maan Young Adult
Lemniscaat
Waardering: Avontuur in Zuid-Afrika over dierenleed en familieproblemen komt niet echt uit de verf

Zeven jaar geleden debuteerde Arienne Bolt met het kinderboek De laatste reis van de Ballerinus, over een jongen die probeert de handel in circusdieren te voorkomen. Nu zeven jaar later verschijnt pas haar tweede boek waarin het lot van dieren opnieuw een prominente rol speelt.

Ivoren maan is een young-adult roman over twee jongeren die los van elkaar een tijd in Zuid-Afrika doorbrengen. Juno en Jan ontmoeten elkaar op de heenreis in het vliegtuig. Er is een klik maar ook de nodige irritatie.  Juno is een fanatieke veganist die haar zus bezoekt die dierenarts is in een natuurreservaat en sterk reageert op iedere vorm van dierenleed. Jan komt uit een gezin van jagers en logeert bij een oom die die plezierjachten voor toeristen organiseert.

In korte hoofdstukken wordt vanuit wisselend perspectief hun ongelukkige verblijf beschreven. Los van elkaar zitten ze niet goed in hun vel wat voor een deel met de thuissituatie maar ook met de nieuwe omgeving te maken heeft. Voor Jan is de reis min of meer een vlucht van zijn vader en de vader van Juno is terminaal ziek, waar ze niet goed met haar zus over kan praten. in Zuid-Afrika blijken haar idealen weerbarstiger. Het was thuis een stuk makkelijker om vegan te denken dat dat ze de wereld kon redden.

Bolts’ stijl is net als in haar vorige boek nogal houterig. Als Jan gaat appen staat er: ‘hij buigt zich over de taak berichtjes te sturen aan zijn vrienden’. Het verhaal krijgt een spirituele draai middels ‘Ubuntu’, een weinige concrete levensfilosofie die uitgaat van verbinding. De ontwikkeling die Jan en Juno doormaken is in aanleg interessant maar voorspelbaar uitgewerkt. Natuurlijk draaien ze vanuit hun diametrale karakters naar elkaar toe. Ze maken gedwongen keuzes in hun houding richting dierenleed en de omgang met de familie. Dat biedt stof tot nadenken maar de dilemma’s blijven aan de oppervlakte. Tel de dynamische maar ook nogal gekunstelde afloop erbij op en de conclusie is dat ook dit boek, net als het debuut, niet helemaal uit de verf komt.

 

 

 

 

 

 

Tags : Andere landenDieren en natuurFamiliehomojeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemensafariSpanning en avontuurvaderYoung Adult