close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Jacqueline Woodson wint ALMA 2018

De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Jacqueline Woodson wint de Astrid Lindgren Memorial Award 2018. De 55 -jarige auteur krijgt de prijs van bijna 600.000 euro op 28 mei uitgereikt in Stockholm. Gisteren werd de andere prestigieuze internationale kinderboekenprijs uitgereikt: de Hans Christian Anders Award, toegekend door het IBBY. Deze wordt gedeeld door de Japanse schrijfster Eido Kadono (85)  en de Russische illustrator Igor Oleynikov (65). Alledrie zijn ze in ons land niet echt bekend. Kadono nog het meest door de animaties van haar bekendste boek: Kiki’s Delivery Service.

Van Jacqueline Woodson werd alleen de jeugdroman Zacht als de wind in het Nederlands uitgebracht, in 2002 bij uitgeverij Facet. Woodson is een Afro-Amerikaanse lesbische schrijfster die in haar werk aandacht aan geeft aan gender- en multiculturele issues. Ze schreef boeken over homoseksualiteit, kindermisbruik en racisme.Een opmerkelijk politieke en actuele keuze dus van de ALMA-jury. Ze is in Amerika veelvuldig bekroond. Haar bekendste boeken daar zijn: Last summer with Maizon, After Tupac en D. Foster en Brown Girl Dreaming.

Voor de ALMA was een lange lijst samengesteld met 235 kanshebbers waaronder een aantal Nederlanders en Vlamingen, zoals Stichting De Schoolschrijver,  Toon Tellegen, Charlotte Dematons en Bart Moeyaert.