close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Wat je niet ziet, bestaat wel

Bette Westera Jawlensky - Haar ogen Prentenboek
Leopold/Gemeentemuseum Den Haag
Sylvia Weve
Waardering: 8.0

Het mooie van de onvolprezen reeks kunstprentenboek die het Haags Gemeentemuseum samen met uitgeverij Leopold uitbgrengt, is dat ze over bekende én minder bekende kunstenaars gaan. Na boeken over o.a. Jan Toorop, Constant en Kadinsky was er aandacht voor bijvoorbeeld Liebermann en nu Jawlensky, over wie ik toch even google moet raadplegen. Jawlensky is van oorsprong Russisch en ontwikkelde zich in de eerste decennia van de vorige eeuw tot een van de belangrijkste Duitse expressionisten.

Achter in Jawlensky – Haar ogen legt Westera uit dat de schilder het onzichtbare zichtbaar probeerde te maken om ‘je met anderen ogen naar de wereld te laten kijken’. Van zijn kindertijd weten we weinig en dus is de jongen uit het boek niet Jawlensky zelf. De jongen maakt het onzichtbare zichtbaar door zijn overleden moeder te schilderen als de kinderen in zijn klas zeggen dat wat je niet ziet, niet bestaat. Hij laat het schilderij zien aan zijn moeder die achter de sterren woont. Westera ontroert met haar tekst over de jongen die met zijn moeder in contact wil blijven. Waar ze wonen, hoe het dorp en de rest van de omgeving er uit ziet; hij maakt steeds grotere schilderijen voor zijn moeder. Met een penseel, een ragebol en later zelfs met een gierwagen en een sneeuwschuiver.

Heeft zijn moeder op tijd gekeken? Zijn vader antwoordt op de vraag of zijn moeder weet hoe hij er nu uiziet, dat hij zijn verbeelding moeten laten spraken. ‘Kijk naar jezelf door de ogen van je moeder. Dat kan niet moeilijk voor je zijn, je hebt haar ogen’.  Een invoelende tekst over herinnering aan dierbaren, laat dat maar aan de auteur van Doodgewoon over. Sylvia Weve maakt er prenten bij die in een groter formaat boek beter tot hun recht zouden zijn gekomen. De tekeningen waar het jongetje, zijn moeder of zijn vader opstaan zijn sterk, vooral die van papa op de landingsbaan van een vliegveld.

Jawlensky – Haar ogen biedt een mooi verhaal dat goed los is te lezen van de tentoonstelling of zonder kennis van het werk van deze kunstenaar.

Tags : doodEcht gebeurdFamilieFantasieillustratiesKinderboekkunstmoederschilderijtentoonstellingVoorleesboek