close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Je eigen wereld schilderen

Wim Hofman inderdaad. Dat is even geleden dat we iets van deze grote schrijver en tekenaar hoorden. Hij maakte nu een boekje in de reeks voor het Haags Gemeentemuseum bij een tentoonstelling van ook een grote kunstenaar: Mark Rothko. Hofman wil met Puzemuze of op weg naar Rothko volgens het persbericht 'de poëtische kraacht van inspiratie en de vrijheid van kunst aan kinderen overbrengen'. Geen geringe opgave maar de conclusie is gerechtvaardigd dat hij daar goed in is geslaagd.

Twee kinderen die mijmeren en dromen over schilderen en naar de zee gaan om daar zelf te schilderen. 'Schilder ons maar! Zeggen de wolken. Wij willen ook geschilderd worden! roepen de golven'. Maar kan dat wel? Ze bekijken de schilderijen van Rothko en ontmoeten hun (puze) muze en ze raken verzeild in het enge en koude Onland waar kunst verboden is. Hofman lijkt een statement te willen maken tegen het recente maatschappelijke anti-cultuur sentiment.

Hofman neemt ons via de kinderen mee in een trip door een wereld van kleuren en verbeelding en zet aan tot filosoferen over kunst. Waarom zou de zon niet groen kunnen zijn, of een zwarte als het zo uitkomt. Je kunt je eigen wereld schilderen als je dat wilt. Prachtig hoe Hofmans kinderen vanzelfsprekend met kunst omgaan, zonder op de knieën te gaan, en het abstracte werk van Rothko daarin betrekt. Schitterend prentenboek, misschien wel de mooiste uit de reeks van het Haags Gemeentemuseum, die gelukkig zeer consequent wordt voorgezet.

Natuurlijk kun je de zee en de lucht schilderen, als je geen barrières voor jezelf opwerpt en je inspiratie durft te volgen. Of in dit geval Puzemuze.

 

Een van mooiste prenten uit het boek: 'Misschien kan het, soms, als je geluk hebt,' zegt Luuk. 'Je schildert je eigen zee, je eigen hemel en je eigen wereld. Of gewoon je eigen kleuren, mooi als muziek'.

Titel Boek:

Puzemuze of op weg naar Rothko

Auteur:

Wim Hofman

Uitgever:

Leopold/Gemeentemuseum Den Haag

Kaft:

Tags : Prentenboek