close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Je moet altijd een betonschaar bij je hebben

Shaun Tan Regels van de zomer Prentenboek
Querido
Bart Moeyaert
Waardering: 8.5

Je moet er van houden, van het werk van Shaun Tan. Al kan ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat je dat niet zou doen. Verhalen uit een verre voorstad uit 2009 hoort voor mij tot een van de hoogtepunten uit de jeugdliteratuur van deze eeuw. De Australier levert met Regels van de zomer opnieuw een magisch boek af. Surrealisme is zijn handelsmerk en dat wordt bevestigd met de coverillustratie. Een korenveld met een jongetje met een vreemd roodogig masker op en verderop een mechanische dinosaurus met een andere jongen ernaast. Het zou een knipoog naar het werk van Vincent van Gogh kunnen zijn.

Het verhaal laat zich, zoals meestal bij Tan, moeilijk beschrijven. Het lijkt om twee broers te gaan waarvan er eentje stelt: Dit heb ik afgelopen zomer geleerd. En dan volgt een aantal absurde regels zoals: Je mag nooit een rode sok aan de waslijn laten hangen, je mag nooit je jampot laten vallen, niet op een slak trappen, de laatste olijf opeten of de sleutels aan een onbekende geven. En oh ja, je moet altijd een betonschaar bij je hebben. Logisch. In de bijhorende prent wordt duidelijk wat er dan kan gebeuren. Het heeft meestal iets met monsters te maken, of een windhoos, of zomaar wat ongerichte dreiging die in de lucht hangt.

De schitterende, vervreemdende prenten, waarvan je de meeste zou willen inlijsten en in de kamer willen hangen. De beeldtaal van Tan is zo consequent absurd dat hij vertrouwd is aan gaan voelen. Zijn wereld wordt bevolkt door merkwaardige wezens en dieren, bijzondere gebouwen en vooral heel veel verlaten terreinen. Desolaat en vaak met een onbestemde sfeer. Het heeft iets naiefs en soms is het plotseling ook weer ontroerend, als de twee broers met trommel en toeter achter elkaar aan marcheren.

Titel Boek:

Regels van de zomer

Auteur:

Shaun Tan

Vertaler:

Bart Moeyaert

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : absurdFantasieillustratiesKinderboekPrentenboek