close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Je moet de appeltaart eten als hij nog warm is

Kees bevindt zich op het verkeerde level. Omdat zijn ouders zonodig van de stad naar het platteland moesten verhuizen, zit Kees nu met de brokken. ‘Sommige planten houden niet van een vochtige grond. Zeg maar, plattelandsgrond. Ik ben meer een stadsplant en die schieten gewoon geen wortel in de buitengewesten.

Harmen van Straaten schreef al eerder over het leven van Kees op het platteland (recensie hier). Hij is dan nog wat jonger en gaat op onderzoek uit met zijn detectivebureu. Dit boek staat er los van, het hoeft niet vanzelfsprekend over dezelfde Kees te gaan maar dat ligt wel voor de hand. Arme Kees is nu een onbegrepen puber. Hij is een fashionisto, een stijlgoeroe en rolmodel maar helaas willen anderen dat maar niet zien. In plaats van de toffe jongen in de stad te kunnen uithangen, moet hij door weer en wind op de fiets naar school. Funest voor zijn kapsel en zo’n regenpak is ook niet meteen een modern fashionstatement. Kees vat zijn leven samen in een paar steekwoorden: moeizaam, onbegrepen, miskend, teleurgesteld, alleen op de wereld, niet serieus genomen.

Harmen van Straaten is de meester van de overdrijving. Hij portretteert Kees in dezelfde dagboekstijl als Adrian Mole, al is Kees als personage vele malen karikaturaler. Dat is een minpunt, met iets meer diepgang en evenwichtigheid, zou het een humoristisch en serieus boek over de puberteit zijn. Nu is het vooral een hilarisch boek waarin Kees de ene na de andere rampspoed treft. Zijn verkering gaat tientallen keren aan en uit, hij wordt om de haverklap de klas uitgestuurd en tobt met puistjes en andere puberproblemen. Gelukkig beschikt hij over veel gevoel voor drama en filosofeert er rustig op los: ‘De weg naar volwassenheid is een expeditie met hindernissen. Een jungle, met de ene valkuil na de andere.’ En hij strooit  met zelfbedachte gezegdes: ‘Je moet de appeltaart eten als hij nog warm is’ en ‘vrouwen zijn net een legpuzzel waarvan altijd een stukje zoek is.’

Het geniale daboek van een superpuber is een geestig boek in een taal die pubers zal aanspreken

Titel Boek:

Het geniale dagboek van een superpuber

Auteur:

Harmen van Straaten

Kaft:
Tags : dagboekjeugdboekKinderboekpubers