close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Jenny Smelik IBBY Prijs 2018 voor Arabische Sprookjes

Rodaan Al Galidi en Geertje Aalders winnen de Jenny Smelik IBBY Prijs 2018 voor hun boek Arabische Sprookjes. De prijs heeft als doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is. De prijs bedraagt 2000 euro.

De jury noemt Arabische sprookjes een verfrissend project dat de grensoverschrijdende kracht van verhalen treffend illustreert. ‘In Arabische sprookjes bundelt Rodaan Al Galidi vertellingen die al een hele weg afgelegd hebben en zich getooid hebben in steeds wisselende gedaantes, die kenmerken vertonen van de verschillende culturen die ze op hun route aangedaan hebben. Want sprookjes zijn, aldus Al Galidi, ‘de beste reizigers’, die elementen van Arabische en Westerse culturen met elkaar verenigen. Geertje Aalders bracht in haar knipkunstwerken die de bundel sieren referenties naar de Midden-Oosterse mozaïekkunst samen met een moderne, grafische esthetiek. Arabische sprookjes is een levendig boek, dat de lezers uitnodigt om de vitaliteit van sprookjes zelf te ervaren’, aldus de jury.

Een eervolle vermelding gaat naar Morgen is een ander land van Michael De Cock en  Trui Chielens. Uit het juryrapport: ‘Het brengt het relaas van een naamloos meisje dat samen met haar moeder een door oorlog geteisterd thuisland moet achterlaten. Ondanks haar angst en machteloosheid is het hoofdpersonage sterk. Dankzij prachtige, troostrijke metaforen weet ze haar angsten om te zetten in een nieuwsgierigheid die hoop voor de toekomst ingeeft.’

De prijs worden op vrijdag 9 november in Den Haag uitgereikt tijdens de vriendenmiddag van IBBY-Nederland.