close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Joke van Leeuwen voelt de doelgroep perfect aan

Er is geen markt waar Joke van Leeuwen niet van thuis is. Dat bewijst ze opnieuw met Waarom lig jij maar in mijn bedje, een heerlijk prentenboekje voor de allerkleinsten. Het jongetje gooit de beer uit zijn bed omdat het veel te warm is. Die gaat vervolgens op zoek naar een plek om te slapen en verjaagt een knuffel die op zijn beurt ergens anders wil slapen. Steeds opnieuw die vraag: waarom lig jij in mijn bedje?

Bij de lappenpop ligt het omslagpunt, letterlijk en figuurlijk. Als hij is verjaagd, sloft hij aandoenlijk rond en constateert treurig: ‘ik heb geen bedje’. Op ingenieuze wijze vouwt het boek achterstevoren terug naar het begin en heeft het geluk dat het baasje met zijn hand over zijn hart strijkt. Op de laatste bladzijde zwaait hij ons triomfantelijk toe: “Kijk dan! Kijk dan! Ik lig hier!”. Een heel klein verhaal dat laat zien dat iedereen graag een eigen plekje wil hebben en dat de laatsten soms de eersten zijn.

Van Leeuwen voelt de doelgroep perfect aan. De herhaling, herkenbaarheid en het speelse, het is allemaal op de lijfjes van peuters en kleuters geschreven. Waarom lig jij in mijn bedje is een toonbeeld van eenvoud en erg goed gedoseerd. Om steeds opnieuw (voor) te lezen en te blijven glimlachen.

Titel Boek:

Waarom lig jij in mijn bedje

Auteur:

Joke van Leeuwen

Illustrator:

Joke van Leeuwen

Kaft:
Tags : PrentenboekslapenVoorleesboek