close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Dat naakte joch met zijn geschifte moeder

Adam Baron De jongen onder water Kinderboek
Billy Bones
Anneke Bok
Benji Davies
Waardering: 7.5

De jongen onder water van Adam Baron  is een van de eerste boeken van de nieuwe uitgeverij Billy Bones, een imprint van Meis & Maas. De uitgever zegt vernieuwende en uitdagende boeken met lef en humor voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar te gaan uitgeven. Een aantal van die aspecten zijn van toepassing op dit boek, dat zeker geestig en prikkelend is.

Een gelaagd verhaal over een jongen die langzaam achter een goed bewaard familiegeheim komt. Maar dat is voor later, aanvankelijk leest het als een kolderieke slapstick. Timon Titus laat zich verleiden om te zwemmen, wat hij helemaal niet kan, en komt voor de hele klas in zijn nakie te staan omdat hij het koordje van de zwembroek van zijn vader niet strak genoeg heeft aangetrokken. De grootste pestkop van de klas roept: ‘IK KAN ZIJN PIEMEL ZIEN’ en in het volgende hoofdstuk belt Timon met een vliegtuigmaatschappij om tickets naar Australië te boeken. Lekker over de top dus, maar fijn geschreven en met rake dialogen.

Maar dan gebeuren er verrassend genoeg serieuze dingen. Zijn moeder wordt  opgenomen in een psychiatrische inrichting en Timon Titus snapt dat de dood van zijn vader een enorme last voor haar is. ‘Zo zwaar dat ze niet meer de kracht had om ook mij te dragen’.  Hij voelt zich schuldig en is op school ineens dat naakte joch met zijn geschifte moeder. Ondertussen worstelt hij als een gewoon kind met vriendschap en verliefdheid en houdt hij net aan zijn hoofd boven water. Misschien een cliché maar dan wel in de lijn van dit boek met veel verwijzingen naar water en zwemmen en als ondertitel: Voor de waarheid moet je soms kopje onder.

Uiteindelijk wordt duidelijk waarom Timon Titus nooit heeft leren zwemmen in een verpletterend einde. Misschien een beetje topzwaar en iets te zwanger van symboliek, maar toch moeilijk om het bij droog te houden. De jongen onder water is een fijn leesboek voor kinderen van deze leeftijd, met goed uitgewerkte karakters, dat ook nog eens ergens over gaat. Als er young adult voor tienjarigen zou bestaan, dan is dit zo’n boek.

Tags : angstbroerFamiliehumorKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenRuzie en pestenscheidingSchoolvaderzwemmen