close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Wonderlijk gehuppel tussen hemel en aarde

Catherine Gilbert Murdock Het boek van jongen Jeugdboek
Querido
Esther Ottens
Ian Schoenherr
Waardering: 8.0

Zijn naam is Jongen. Zo heet hij nou eenmaal, de wees die als geitenhoeder werkt. ‘Het gezicht van een engel en het lichaam van een demon; dat is wat je noemt een jongen’, zegt de pelgrim waarmee hij als knecht op stap gaat. Het is het jaar 1350 waarin de zwarte dood (de pest) door Europa raast. Pelgrim Secundus is te voet onderweg naar Rome waarbij hij een zevental relieken moet verzamelen, die hem zullen redden.

De Amerikaanse Catherine Gilbert Murdock schreef in een eigenzinnige, bijna lyrische stijl, een soort laat-Mideleeuwse roadnovel. Tussen de pelgrim en de gebochelde jongen ontstaat langzaam maar zeker een vrienndschap, ondanks leugens en wantrouwen. Jongen schaamt zich voor zijn misvormde lichaam en is niet anders dan gewend om bespot en beschimpt te worden. Tijdens deze tocht krijgt hij minder starende blikken en lelijke woorden en neemt zijn zelfvertrouwen toe. Hij bedenkt dat het onmogelijk is om te proberen normaal te zijn want ‘normaal is gewoon wat je bent’.

Het boek is doordesemd van een religieuze sferen en symbolen, met hemel, hel, lijden, zone en straf en natuurlijk engelen en demonen. Eenmaal daaraan gewend wordt de lezer meegevoerd in een merkwaardige rollercoaster waarin beide personages worden ontrafeld. De pelgrim moet ergens rekenschap voor afleggen en Jongen blijkt met dieren blijkt te kunnen praten. Hij begint te ervaren dat die bochel iets anders betekent dan hij zijn hele leven heeft geacht. Dat zet alles in een ander perspectief en er ontstaat een  wonderlijk gehuppel tussen hemel en aarde waarbij het slot net niet helemaal bevredigend is.

Het boek van Jongen viel internationaal op en werd en Amerika bekroond met de Newbery Honor, vergelijkbaar met de Zilveren Griffel. Alles is net een beetje anders aan dit boek en het is daarom moeilijk te plaatsen, en dat is vooral een aanbeveling. De vormgeving is bijzonder en stilistisch is het meer dan de moeite waard. Het bij vlagen bijna hallucinante verhaal gaat uiteindelijk gewoon over universele thema’s als in jezelf geloven en je zelf durven zijn. Daar waren ze in de Middeleeuwen ook al mee bezig.

 

Tags : Andere landenDieren en natuurdoodEcht gebeurdFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmiddeleeuwenOorlog en misdaadproblemenreligieSpanning en avontuurVroegerziekte