close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Jouw vader heeft jouw moeder vermoord

Vlinders en visioenen beschrijft het verhaal van twee jongeren die overburen zijn en beiden een van hun ouders zijn verloren. De moeder van Jakob werd vermoord toen hij zes werd en de vader van Anouk heeft zijn vrouw en dochter verlaten toen ze een kleuter was. Hun overgebleven ouders blijken het meer dan goed met elkaar te kunnen vinden en dat geldt in de loop van het verhaal in toenemende mate voor Jakob en Anouk.

Anouk heeft een soort flashbacks en visioenen met veel vuur die haar duidelijk maken dat de vader van Jakob achter de moord op zijn moeder zit. Zij heeft het door haar raam gezien. Anouk heeft geen rust meer en gaat noodgedwongen op onderzoek uit. Het verhaal verplaatst zich naar een hotel waar de vader van Jakob op de avond van de moord zou zijn geweest. Anouk wordt er kamermeisje, en de rest van de hoofdpersonen verschijnen ook op het toneel. Uiteraard is er nog veel meer aan de hand maar echt spannend wordt het niet.

De volwassenen in dit boek zijn grotendeels dom en naief of sluw en stomweg crimineel. De kinderen daarentegen kennen een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn braaf tot op het irritante af. De grootouders fungeren als katalysator en zijn misschien nog wel het meest geloofwaardig, omdat het goed te begrijpen is waarom ze sommige dingen liever achter zich laten.

Het perspectief ligt bij Anouk en het verhaal van Jakob wordt verteld aan de hand van dagboekfragmenten, een vorm die goed werkt. Vlinders en visioenen leest prettig weg maar het heeft een hoog houtje-touwtje gehalte en veel symboliek die weinig subtiel wordt verweven. De visioenen zijn raar, wat heeft het vuur er mee te maken? En die vlinder die steeds opduikt, wie zou dat toch zijn? Uiteindelijk leidt dit alles tot een min of meer happy en rechtvaardig einde maar niet tot grote literaire vreugde.

 

Titel Boek:

Vlinders en visioenen

Auteur:

Caroline Delannoy

Kaft:
Tags : dagboekdoodFamiliejeugdboekmoordoudersSpanning en avontuur