Randazzo
Loes Randazzo
Soms zijn het een paar woordjes die het doen. De grootmoeder komt onder de douche vandaan en ziet haar verklede kleinzoon. Hij heeft een zelfgemaakte bloementooi op zijn hoofd, is gehuld in een gordijnjurk en steelt de show voor de spiegel. Oma kijkt hem aan met een blik die moeilijk te lezen is. Is het vooral verwondering of ook een beetje afkeuring? Onder de prent staat: ‘Oh!’ en dat is niet direct heel bemoedigend, ook al omdat ze op de volgende bladzijde wegloopt. Julian kijkt haar teneergeslagen na en denkt: O jee, en bekijkt zichzelf opnieuw voor de spiegel. Dan krijgt hij van oma een prachtige parelketting: ‘Voor mij, oma?’ – ‘Voor jou, lieverd!’.
Klaar. Niks meer aan doen. Met weinig woorden en een eenvoudig maar veelzeggend gebaar is het duidelijk. Oma accepteert Julian zoals hij is. Ze stelt geen vragen, maakt geen opmerkingen. Het zijn de sleutelprenten in een bijzonder prentenboek over gender, een onderwerp dat ook voor jongere kinderen gelukkig geen taboe meer is (zie bv.: Het lammetje dat een varken is). Julian is een donker jongetje dat gek is op zeemeerminnen en niets liever wil dan er eentje zijn. Hij leest erover, fantaseert erover, droomt erover en verkleedt zich als een zeemeermin.
Oma neemt hem na de sleutelscene mee naar een zeemeerminnenparade (een verwijzing naar de echt bestaande Coney Island Mermaid Parade) en dan is het feest voor Julian compleet. Julian is een zeemeermin is een vrolijk en gelaagd prentenboek, met weinig tekst en overtuigende, kleurrijke prenten. Het staat vol vooruitwijzingen en hints waardoor het net dat extraatje krijgt. Net als de diversiteit die in volle glorie wordt gevierd, zoals het hoort. De vissen en zeemeerminnen zijn prachtig. Maar het is vooral de interactie tussen Julian en zijn oma (meteen een van mijn favoriete prentenboekpersonages aller tijden, met haar volle boezem en flexibele geest) die dit boek er boven uit laat stijgen. Je hoeft dingen niet per se te benoemen om elkaar te begrijpen. Oma snapt dat als geen ander.
Dit boek werd ook besproken in de vakantieboekenaflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Bekijk het album hier op YouTube.