close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Ruim baan voor het korte kinderverhaal – Kakkerlakjes: kleine boekjes om te versturen

Afbeeldingsresultaat voor de kinderverslinder kakkerlakje‘Kakkerlakjes’ zijn  dunne boekjes die in een enveloppe passen en dus zeer geschikt zijn als cadeau. Er bestaan meerdere series (culinair, volwassen, poëzie) waaronder eentje voor kinderen.  De uitgeefster (Loopvis) wist voor deze serie niet de minsten te strikken: Anna Woltz, Gideon Samson en Diet Groothuis schreven een nieuw verhaal en van Koos Meinderts en Harrie Jekkers wordt de liedtekst van De Kinderverslinder (‘hij lust alleen maar kind’) als verhaal uitgegeven.

Uitgeverij Loopvis blinkt al jaren uit in projecten en uitgaves die de wetten tarten. Van de genres, van de mogelijkheden van een boek en van de economische rendabelheid. Kunstzinnig, vernieuwend en verfrissend en gelukkig ook voor kinderen. Schobbejacques en de 7 geiten was zo’n boekproject dat opzien baarde en meteen werd bekroond met een vlag en wimpel.

Afbeeldingsresultaat voor hoe kan iets kwijt zijn kakkerlakjesAfbeeldingsresultaat voor kakkerlakje er is er een jarig

Afbeeldingsresultaat voor o arme arme ik

Een stokoud kinderversje van J. T. Heins (‘Er was eens’) wordt begeleid door vlekkerige, intrigerende prenten van Christina Budimir Musch. Van de acht Kakkerlakjes voor kinderen zijn er drie thema-dichtbundels: over ziekte, verjaardag en de dood. Met bestaande gedichten van o.a. Kees Spiering, Eva Gerlach, Hans Hagen, Jaap Robben, Bette Westera, Edward van de Vendel, Diet Groothuis, Sjoerd Kuyper en Kate Schlingemann. Bekende en minder bekende illustratoren (Jan van Doornspeek , Senne Trip, Yoko Heiligers, Jaime Jacob) nemen een bundeltje of boekje voor hun rekening.Afbeeldingsresultaat voor er was eens kakkerlakje

 

Drie boekjes bestaan uit een kort verhaal. Van Anna Woltz is een verhaal met een intrigerende titel opgenomen in de serie: De dag die niet bestaat. Afbeeldingsresultaat voor de dag die niet bestaat anna woltz‘Hoe kan de leukste juf van de wereld nou zoiets stoms bedenken’. Max vindt het maar niks dat er een familiedag op zijn school wordt gehouden. Zijn ouders werken beide in het ziekenhuis en hebben het veel te druk met mensen genezen om naar zijn school te komen, en soms zelfs om zijn kleren te wassen. Hij moet altijd een rugzak bij zich dragen met spullen waarmee hij zichzelf moet zien te redden. Max komt een meisje tegen dat hem meteen maar ten huwelijk vraagt. Dat is misschien wat snel, vindt Max, maar ze kan wel mooi met hem mee naar de familiedag op school.

Afbeeldingsresultaat voor een broertje erbij samsonMoet de nieuwe baby een broertje of een zusje zijn? Het gezin van Saartje gaat erover stemmen maar zelf wil ze geen keuze maken. Haar vader en broertje willen een jongetje en haar moeder van de weersomstuit liever een meisje. ‘Die trut stemt natuurlijk voor een zusje!’, schreeuwde Rory. ‘Dat zat er dik in ja’, zei papa, en hij voelde vast in z’n zak of hij daar een muntje had.’ Saartje stemt blanco en de mannen zijn tevreden maar of ze ook hun zin krijgen? Gideon Samson werd dit jaar vader en schreef met Een broertje erbij een verhaal over kiezen, elkaar wat gunnen en de zogenaamde maakbaarheid.

 

En dan is er Lotje, een boekje waarin ik zelf een rol speel (ik heet Huib in het boekje) omdat het Lotje (set van 6)over onze aangelopen kitten gaat, die ons twee jaar geleden als papa’s uitkoos en eerst een meisje leek te zijn. ‘Op de stoep staat een harig dametje met hond, allebei oud (…) Ze tilt haar handen op. Er zit iets in. Koen kan niet zien wat. ‘Gevonden, in het bos. Willen jullie ervoor zorgen? Ik kan het niet.’‘ Diet Groothuis is de peetmoeder en schreef over de eerste weken van onze kat een schattig voorleesverhaal met korte zinnen en veel verschillende emoties (vreugde, verdriet, bezorgdheid, verbazing). Met fijne illustraties  van poezen-tekenares Jeska Verstegen.

Kakkerlakjes is een moedig project dat zorgvuldig is uitgevoerd. Er is veel aandacht voor materialen en vormgeving. Maar nog mooier is dat het een podium biedt voor kinderpoëzie en voor talentvolle illustratoren en dat er korte verhalen aan bod komen. Dat laatste gebeurt niet zoveel meer, ook niet in bundels. Samson, Woltz en Groothuis laten zien dat dat een gemis. In weinig tekst weten ze alledrie een verhaal neer te zetten met personages, opbouw, een spanningsboog en een plot. Dat smaakt naar meer.