close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Kan Otis zijn verongelukte broer weer tot leven wekken?

Mirjam Mous Otis' redding Young Adult
Van Goor
Waardering: Originele pageturner

Op de tweede bladzijde van Otis’ redding komt de broer van Melvin in zijn eigen straat om het leven als hij geschept wordt door een auto. De broers zijn onderweg naar een verlaten villa in de buurt van hun nieuwe huis om hun hobby ‘urban exploring’ uit te oefenen. Samen bezoeken ze leegstaande gebouwen om er foto’s en filmpjes te maken, een echt bestaande vrijetijdsbesteding. Het schokkende begin is de opmaat van een spannend en ontregelend verhaal vol tijdsprongen. Melvin is er meteen van overtuigd dat de dood van zijn broer geen ongeluk was, zeker als hij ontdekt dat Otis eerder in de mysterieuze villa is geweest. Hij vindt een ruimte in het pand waari hij terugreist in de tijd en in 1977 belandt en optrekt met zijn eigen vader die dan zestien jaar is.

Het is het soort bijzondere constructies waar Mirjam Mous patent op heeft. Na haar bestseller Boy 7, waarin een jongen al zijn herinneringen kwijt is, schreef ze nog tal van boeken waarin iets onmogelijks en onvoorstelbaars, min of meer geloofwaardig wordt. In dit boek denkt Melvin dat ervoor hij ervoor kan zorgen dat hij zijn broer Otis weer terug kan brengen. Hij moet daarvoor afrekenen met mensen die de villa gebruiken voor louche praktijken.

Sommige ontwikkelingen zijn te geconstrueerd en gezocht maar Otis’ redding is een origineel verhaal en vooral door de sprongen in de tijd een onderhoudende pageturner, waarbij je sowieso wilt weten hoe het afloopt.

Deze bespreking stond op 12 januari 2023 op AD Online

Tags : broerdoodFamiliehobbyjeugdboekLiefde en vriendschapmoederongelukOorlog en misdaadproblemenSpanning en avontuurvaderYoung Adult