close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Kanshebbers op de gouden griffel (6)

Een tekening van een halve hond is genoeg om te denken hoe de rest van de hond er uit ziet. We denken niet dat die hond maar half is natuurlijk en weten dat er een kop, en start en poten aan moeten. Zo denken we die halve hond heel. Joke van Leeuwen kijkt zoals altijd op een originele manier naar de wereld. Kijkt in meerdere betekenissen in dit geval want dit boek gaat over kijken: wat is kijken, hoe werkt, wat heb je eraan en wat doet het met je. Laat het maar aan Joke van Leeuwen over om over dit soort dingen op een lichtvoetige en schijnbaar naieve manier te filosoferen. Haar tekeningen ondersteunen en vullen haar teksten doorgaans perfect aan. Jammer genoeg illustreert ze in dit boek maar weinig en gebruikt veel ander beeldend materiaal.
Wat wil Van Leeuwen met dit boekje? Goede vraag. “Voor kinderen die hun ogen willen gebruiken en volwassenen die niet denken dat ze het allemaal wel gezien hebben”. Spitsvondig maar ook een beetje loos. Van Leeuwen is niet echt een expert op dit gebied en dat wreekt zich. Ze deelt met ons wat kunstacademische algemeenheden over perspectief en kleuren en de rol van licht en symbolen. Te vaak zijn het inkoppertjes (van dichtbij ziet iets er anders uit dan van veraf) en niet zelden is het weer veel te specifiek (het atmosferisch perspectief).

Een halve hond… is ongeschikt als leesboek of lekker bladerboek of educatief werkje. Dat is natuurlijk wel vaker het probleem met non-fictie: voor wie is het nou eigenlijk bedoeld en wat is het doel? In dit geval lijkt het vooral hobbyisme van de auteur. Op zich niet verkeerd natuurlijk maar er had meer ingezeten als er voor een wat duilijker lijn was gekozen. Nu is het een verzameling weetjes en leuke plaatjes. Voor de jonge tekenaar of schilder bevat het wellicht waardevolle informatie, het gemiddelde lezertje zal waarschijnlijk snel afhaken.

Het leukste weetje: horloges staan in reclames vaak op 10 over 10 staan omdat de lijnen dan een juichend poppetje zijn, dat is positief. Twintig voor 4 zou een negatief beeld opleveren.

Geef mij de fictie van Van Leeuwen maar. In het najaar verschijnt de filmeditie van Iep! Dat is pas smullen.

Titel Boek:

Een halve hond heel denken – een boek over kijken

Auteur:

Joke van Leeuwen

Kaft:
Tags : KinderboekNon-fictietaal